Κορονοϊός: Εξαιρετικά τα αποτελέσματα του ισραηλινού φαρμάκου Coven D24

Κορονοϊός: Εξαιρετικά τα αποτελέσματα του ισραηλινού φαρμάκου Coven D24

Εξαιρετικά είναι τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης στην Ελλάδα του ισραηλινού εισπνεόμενου φαρμάκου Coven D24 κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας του ΕΚΠΑ και διευθυντή της Γ΄Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Κωνσταντίνο Συρίγο.

Όπως ανέφερε ο κ. Συρίγος το φάρμακο χορηγήθηκε σε 60 ασθενείς, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχουμε την επίσημη στατιστική ανάλυση για το αν το φάρμακο θα μπει σε φάση έγκρισης.

«Στους περισσότερους ασθενείς που χορηγούμε το Coven D24, με μέτρια ή βαριά νόσηση, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Βλέπουμε επιτάχυνση στις μέρες νοσηλείας τους και αυτό είναι πολύ σημαντικό», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, πρόκειται για αντφλεγμονωδες φάρμακο, προηγμένης νανοτεχνολογίας με την θεραπεία να διαρκεί για πέντε ήμερες. Αναστέλλει σημαντικά και αποτελεσματικά την κύρια οδό για την ανάπτυξη κυτοκινών (κατηγορία μικρών πρωτεϊνών). Δρα απευθείας στους πνεύμονες και καταπολεμά τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτταροκινών», δηλαδή τη δυνητικά επικίνδυνη ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού στη λοίμωξη.

Το εισπνεόμενο φάρμακο χρησιμοποιεί εξωσώματα που μεταφέρουν υλικά μεταξύ των κυττάρων, ώστε να μπορέσει να φτάσει η πρωτεΐνη CD24 στους πνεύμονες. Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος βοηθώντας στην εξισορρόπηση του και την αναχαίτιση της καταιγίδας κυτταροκινών.