Κορονοϊός - Εμβόλια: Η φαρμακευτική βιομηχανία SII της Ινδίας άρχισε ξανά εξαγωγές στις φτωχότερες χώρες

Κορονοϊός - Εμβόλια: Η φαρμακευτική βιομηχανία SII της Ινδίας άρχισε ξανά εξαγωγές στις φτωχότερες χώρες

Η ινδική φαρμακευτική βιομηχανία Serum Institute of India (SII), θυγατρική του ομίλου Poonawalla Investment and Industries, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι αρχίζει ξανά τις εξαγωγές δόσεων του εμβολίου κατά της COVID-19 που παράγει, για να αντιμετωπιστεί η έλλειψή τους στις φτωχότερες χώρες.

Προχώρησε στην πρώτη αποστολή ποσότητας δόσεων έπειτα από επτά μήνες, με προορισμό το Τατζικιστάν, στο πλαίσιο του διεθνούς μηχανισμού COVAX.

Εντούτοις, ο δρόμος «είναι ακόμη μακρύς» προτού επιτευχθεί «η ισότητα στην πρόσβαση στα εμβόλια στον κόσμο», στηλίτευσε μέσω Twitter ο επικεφαλής της εταιρείας συμμετοχών στην οποία ανήκει η φαρμακευτική εταιρεία, ο δισεκατομμυριούχος Αντάρ Πουναβάλα.

Η Ινδία ανέστειλε τις εξαγωγές εμβολίων κατά της COVID-19 τον Απρίλιο, όταν το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρισκόταν στην κορύφωσή της, για να αντιμετωπίσει τη δική της έλλειψη εμβολίων.

Το μέτρο ήρθη χθες Παρασκευή, σύμφωνα με τον Τύπο.

Ο Αντάρ Πουναβάλα δεν φείδεται επικρίσεων για την «ανήθικη» συμπεριφορά των πλουσίων κρατών και για την ανισοκατανομή των εμβολίων.

Ο μηχανισμός COVAX διανέμει στις 92 πιο στερημένες χώρες του πλανήτη εμβόλια κατά της COVID-19 δωρεάν.

Σημειώνεται ότι το εργοστάσιο της SII στην Πούνι, ο μεγαλύτερος προμηθευτής δόσεων εμβολίων κατά της COVID-19 με προορισμό τις πιο φτωχές χώρες, υποτίθεται πως ήταν ο κυριότερος κρίκος της αλυσίδας εφοδιασμού του COVAX, προτού αναγκαστεί να αναστείλει τις εξαγωγές του λόγω της φονικής έξαρσης της πανδημίας, που αποδόθηκε στην παραλλαγή Δέλτα, στην ίδια την Ινδία.

Η φαρμακευτική εταιρεία προβλέπει ότι ως το τέλος του χρονιάς θα έχει εξαγάγει ποσότητα που ξεπερνά την προηγούμενη εκτίμηση για την παραγωγή της τη συγκεκριμένη περίοδο: ένα δισεκατομμύριο δόσεις του CoviShield, της δικής της εκδοχής του εμβολίου της αγγλοσουηδικής AstraZeneca.

«Το CoviShield παραμένει πολύ σημαντικό προϊόν καθώς θα μας δώσει τη δυνατότητα να προστατεύσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους τους μήνες που θα έρθουν» από την πανδημία που μαίνεται, υπογράμμισε από τη δική του πλευρά ο Σεθ Μπέρκλι, ο εκτελεστικός διευθυντής της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (GAVI), η οποία είναι επικεφαλής, μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, του μηχανισμού COVAX.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στην Ινδία έχουν χορηγηθεί ως αυτό το στάδιο πάνω από 1,2 δισεκ. δόσεις εμβολίων. Ωστόσο, το ποσοστό του πληθυσμού-στόχου της εκστρατείας ανοσοποίησης που έχει εμβολιαστεί πλήρως δεν ξεπερνά ακόμη το 38%.