Κομισιόν: Εκταμιεύτηκαν χρηματοδοτήσεις 4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Κομισιόν: Εκταμιεύτηκαν χρηματοδοτήσεις 4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε σήμερα 4 δισ. ευρώ με τη μορφή προχρηματοδοτήσεων για την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε με δελτίο Τύπου, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 13 % των επιχορηγήσεων και δανείων που προορίζονται για τη χώρα στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF).

«Σήμερα η Ελλάδα λαμβάνει την 1η εκταμίευση κεφαλαίων στο πλαίσιο του NextGenerationEU» έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Όπως επισήμανε η ίδια, «το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που ετοίμασε η Ελλάδα θα ενισχύσει την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα της χώρας».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλευρό της, για να πετύχει το σχέδιο» διαβεβαίωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Επιτροπή θα εγκρίνει περαιτέρω εκταμιεύσεις με βάση την υλοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας. Η χώρα αναμένεται να λάβει συνολικά 30,5 δισ. ευρώ καθ' όλη τη διάρκεια του σχεδίου της (17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια).

Η Επιτροπή επισημαίνει, επίσης, ότι η προχρηματοδότηση προς την Ελλάδα ακολουθεί τις πρώτες επιτυχημένες πράξεις δανεισμού που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU). Μέχρι το τέλος του έτους, η Επιτροπή σκοπεύει να συγκεντρώσει συνολικά έως και 80 δισεκατομμύρια ευρώ σε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, η οποία θα συμπληρωθεί με βραχυπρόθεσμα χρεωστικά μέσα από την ΕΕ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι πρώτες πληρωμές που έχουν προγραμματιστεί προς τα κράτη-μέλη, στο πλαίσιο του NextGenerationEU.