Κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο για τη θωράκιση των τραπεζών

Κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο για τη θωράκιση των τραπεζών

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να προστατεύσουν τις τράπεζες από την πανδημία, χρησιμοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 500 δισ. ευρώ, δήλωσε σήμερα ο Χοσέ Μανουέλ Κάμπα, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής.

Οι δηλώσεις αυτές, που έρχονται μερικές μόνο μέρες μετά τη γαλλογερμανική πρόταση για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης για την επανεκκίνηση της οικονομίας των χωρών που έχουν περισσότερο πληγεί από την εξάπλωση του κορονοϊού, αναμένεται να αναζωπυρώσουν άλλη μία διχαστική συζήτηση σχετικά με το αν πλούσιες χώρες, όπως η Γερμανία, θα πρέπει να στηρίξουν τις τράπεζες φτωχότερων γειτόνων όπως η Ιταλία.

“Θα ήταν λογικό να υπάρξει μια ευρωπαϊκή προσέγγιση για τη στήριξη των τραπεζών”, δήλωσε ο Κάμπα στο Reuters. “Αναμένουμε ένα κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά τα δύο επόμενα τρίμηνα” πρόσθεσε, προτείνοντας η βοήθεια να απευθύνεται σε τράπεζες που ήταν κατά βάση εύρωστες αλλά κλονίζονται λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Το Βερολίνο εγκατέλειψε πρόσφατα τη μακρόχρονη αντίθεσή του στον κοινό δανεισμό των κρατών της ΕΕ, υποστηρίζοντας ένα ταμείο ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ που θα δώσει επιχορηγήσεις στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

Η πρόταση επέκτασης μιας τέτοιας κίνησης προς τις τράπεζες, ωστόσο, αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.