Κλιμακωτά το άνοιγμα της αγοράς
Αδ. Γεωργιάδης

Κλιμακωτά το άνοιγμα της αγοράς

Τον οδικό χάρτη του ανοίγματος της αγοράς παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισημαίνοντας πως τα καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν κλιμακωτά, με διαφορά 3-4 ημερών μεταξύ τους. 

«Τη Δευτέρα το πρωί ανοίγουν 110 εποχικά καταστήματα σε όλη την επικράτεια, αυτά που πουλάνε αμιγώς χριστουγεννιάτικα είδη. Έχουμε δεχτεί μια σφοδρή κριτική από τον κλάδο αυτό, γιατί δεν ανοίξαμε όλα τα καταστήματα που έχουν χριστουγεννιάτικα είδη και μόνο τα αμιγώς. Όλα τα καταστήματα αυτά είναι 19.000. Καταλαβαίνετε το ρίσκο που θα είχε μια τέτοια απόφαση, την ώρα που προσπαθούμε να ελέγξουμε την πανδημία. Όμως αυτά τα 110 καταστήματα είναι λίγα, μπορούμε να τα ελέγξουμε και πιστεύω ότι και οι ίδιοι θα τηρήσουν τα μέτρα», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Εντούτοις, προειδοποίησε ότι αν καταγραφούν σκηνές συνωστισμού, δεν θα υπάρχει άλλη δυνατότητα και θα πρέπει να ξανακλείσουν. «Δε θα ρισκάρουμε τη διάδοση του κορονοϊού στο κρισιμότερο σημείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Όσον αφορά τον τρόπο επαναλειτουργίας της αγοράς, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι «στόχος μας είναι να ανοίξει η αγορά κλιμακωτά ώστε να αποφευχθεί πολύ μεγάλος συνωστισμός ταυτόχρονα, την ίδια μέρα. Περιμένουμε το πράσινο φως από την Επιτροπή για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Δεν βγαίνει ο χρόνος να ανοίξουν ανά εβδομάδα, ανά 3-4 ημέρες θα ανοίγουν», σημείωσε.

«Προφανώς τα κομμωτήρια είναι αυτά που θα προηγηθούν, τα παιχνίδια, τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία. Στη συνέχεια, αν όλα πάνε καλά και δουλέψουμε 3-4 μέρες με αυτά ανοιχτά και δούμε ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο και κυρίως τηρούνται τα μέτρα, θα πάμε και στο υπόλοιπο λιανικό εμπόριο», είπε. Ξεκαθάρισε υπόψιν ότι ο ίδιος ως υπουργός Ανάπτυξης σχεδιάζει να ανοίξει όλο το λιανικό εμπόριο μες στις γιορτές, «γιατί είναι μεγάλη η ζημιά για μια επιχείρηση να μη δουλέψει αυτό το διάστημα». 

Όπως  τόνισε, τα εμπορικά κέντρα στην κλιμακωτή σειρά είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν. Πρώτα θα ανοίξουν τα μικρότερα καταστήματα και μετά τα μεγάλα. «Πάντως και τα εμπορικά κέντρα πρέπει να ανοίξουν τις γιορτές», διευκρίνισε. 

Συγκεκριμένα για τα καταστήματα παιχνιδιών, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι όταν θα επαναλειτουργήσουν, θα ανοίξουν όλα μαζί, μικρά και μεγάλα. «Τα μεγάλα καταστήματα παιχνιδιών έχουν τεράστιο όγκο εμπορεύματος που επίσης έχει εποχικά χαρακτηριστικά. Το μεγαλύτερο μέρος τους πωλείται κατά τη διάρκεια των εορτών», ξεκαθάρισε. 

Επιπλέον, ανέφερε ότι όσοι θα παραβιάζουν τα μέτρα, δε θα έχουν μόνο πρόστιμο, αλλά θα κλείνουν αυτόματα και θα παραμένουν κλειστοί καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών. 

Ποια καταστήματα θα ανοίξουν από Δευτέρα - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

Yπενθυμίζεται πως χτες σε διευκρινίσεις  για τη λειτουργία των εποχικών καταστημάτων ενόψει Χριστουγέννων προχώρησε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό.

Τα καταστήματα θα λειτουργούν από τις έως τις 7 Δεκεμβρίου ως 8 Ιανουαρίου του 2021 με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας, ενώ το ωράριο λειτουργίας τους θα διαμορφωθεί από τις 7 π.μ. έως 8:30 μ.μ.

Για την μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση για (Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ).

Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων ισχύουν τα κάτωθι:

- Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100

- Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.

- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.

- Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.

- Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.

- Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Επίσης, ο κ. Σταμπουλίδης ανακοίνωσε πως θα λειτουργούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αμιγώς εποχικά και έχουν ως κύριες δραστηριότητες:

- Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16

- Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02

- Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.06

- Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών με ΚΑΔ/47.65.67.07

Σημείωσε ότι τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τις Υπεραγορές Τροφίμων (σούπερ μάρκετ). 

Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν τους παραπάνω ΚΑΔ ως δευτερεύοντες απαγορεύεται να πωλούν τα εν λόγω προϊόντα, κατέστησε σαφές.

Επίσης, ανακοίνωσε πως από σήμερα δεν επιτρέπεται η μεταβολή στοιχείων ως προς τον πρωτεύοντα ΚΑΔ μέσω της φορολογικής διοίκησης, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων.