Κλείνουν εμπορικά κέντρα, χώροι εστίασης – 73 νέα κρούσματα
Κορονοϊός

Κλείνουν εμπορικά κέντρα, χώροι εστίασης – 73 νέα κρούσματα

Στο κλείσιμο καφετεριών, εστιατορίων μπαρ και εμπορικών κέντρων προχωρεί η κυβέρνηση την ώρα που τα κρούσματα στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 73 το τελευταίο 24ωρο φτάνοντας, τα επιβεβαιωμένα, στα 190. Έντεκα είναι τα «ορφανά» κρούσματα, ενώ 5 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Όπως δήλωσε, λίγα λεπτά πριν από την ανακοίνωση του κ. Τσιόδρα, ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, δύο είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση προχώρησε στην επέκταση των μέτρων. Ο πρώτος είναι η αύξηση των κρουσμάτων και ο δεύτερος η μη τήρηση των υφιστάμενων μέτρων.

Στην ενημέρωση που έκανε ο κ. Τσιόδρας, ανέφερε πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται συνολικά σε 190. Από αυτά τα 11 είναι «ορφανά», αφού δεν μπορεί να εντοπιστεί η πηγή μετάδοσης του ιού και εξήγησε ότι τα 9 από αυτά είναι στην Αττική. Ήδη 5 ασθενείς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της χώρας. Από την πανδημία η Ελλάδα καταγράφει ήδη έναν νεκρό, ενώ ακόμη 47 ασθενείς που νόσησαν από κορονοϊό κρίθηκε ότι πρέπει να παραμείνουν στο νοσοκομείο και εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, 47 είναι άνω από 65 ετών, 79 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40-64, ενώ έχουν προσβληθεί 7 παιδιά από 0 έως 17 ετών. Γεωγραφικά η κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής: Αθήνα 85, Ηλεία 40, Αχαΐα 9, Θεσσαλονίκη 6, Ανατολική Αττική 5, Ζάκυνθος 4, Καστοριά 3. Συνολικά έχουν γίνει 2.700 εργαστηριακοί έλεγχοι, με τους 1000 να έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες 48 ώρες.

Όσον αφορά την απόφαση της κυβέρνησης, από το Σάββατο 14 Μαρτίου και για δεκατέσσερις μέρες κλείνουν: Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα (shops in a shop), εκπτωτικά χωριά - Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away - Κέντρα διασκέδασης  - Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων - Βιβλιοθήκες - Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι - Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια - Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία (εξαιρούνται οι ανοιχτοί χώροι μεμονωμένης άθλησης όπως θα διευκρινιστεί στην ΚΥΑ) - Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ) / εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής. - Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος

Οι επιχειρήσεις διατηρούν τη δυνατότητα να εκτελούν διοικητικές ή άλλες εργασίες κεκλεισμένων των θυρών με την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.

Ανοιχτά παραμένουν τα καταστήματα που πωλούν τρόφιμα, τα σούπερ μάρκετ, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία (εφόσον δεν διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα) και οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Ειδικά μέτρα θα ληφθούν και για τους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είναι ανοσοκατεσταλμένοι.     

Ανοιχτές μένουν επίσης οι τράπεζες, με ειδικές οδηγίες για άδεια παρουσίας έως 5 άτομα σε κάθε κατάστημα / γκισέ με μέτρα προστασίας, δυνατότητα επιμήκυνσης ωραρίου και καταβολή συντάξεων σε περισσότερες ημέρες / λειτουργίες πχ δανείων σε απογευματινές ώρες και σύσταση για διαδικτυακές συναλλαγές. 

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε ότι τα μέτρα επεκτείνονται για προληπτικούς λόγους και εξήγησε γιατί η επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε επέκταση των ήδη αυστηρών μέτρων. Ο στόχος, όπως είπε, είναι να μην έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. 

«Να πω ξανά ότι δίνουμε μια μάχη, το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθεί και από το κατά πόσο θα δείξουμε ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση.Έχουμε την ανθρωπιά και το φιλότιμο για να τα καταφέρουμε», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Σημειώνεται πως το κλείσιμο των σχολείων οδήγησε τους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων και τους φοιτητές στα καφέ με αποτέλεσμα το μέτρο να καθίσταται ανενεργό. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προχωρά στο κλείσιμο τους ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο που συνέβαλε στη δραματική κρίση της Ιταλίας, ενώ εξετάζει και άλλα μέτρα ανάλογα με τις εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων οδήγησε τη νεολαία στα καφέ με αποτέλεσμα να παρατηρούνται εικόνες που δείχνουν πως πολλοί αψηφούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να ξυπνούν τις πρόσφατες μνήμες απο την Ιταλία που είχαν ως αποτέλεσμα να ξεφύγει ο ιός και να πλήττει πλέον όλη τη χώρα.

Πρέπει να σημειωθεί πως και οι έκτακτες γονεϊκές άδειες οδήγησαν πολλούς γονείς που βρίσκονται στα σπίτια με τα παιδιά τους να επιλέγουν εξόδους σε ανοιχτούς μέν χώρους συνωστιζόμενοι όμως πλέον με άλλους γονείς και τα παιδιά τους.

Διαβάστε ακόμα:

- Κορονοϊός: Κλείνουν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι έως τις 30 Μαρτίου