8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Κιργιστάν: Ο πρόεδρος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Κιργιστάν: Ο πρόεδρος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο πρόεδρος του Κιργιστάν Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σήμερα στο Μπισκέκ και έδωσε εντολή στον στρατό να αναπτυχθεί στους δρόμους της πρωτεύουσας καθώς αναταραχή επικρατεί στη χώρα αυτή της κεντρικής Ασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ζεενμπέκοφ, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που περιλαμβάνει απαγόρευση της κυκλοφορίας και αυστηρά μέτρα ασφαλείας, θα βρίσκεται σε ισχύ από τις 8 μμ. σήμερα μέχρι τις 8 πμ. της 21ης Οκτωβρίου.

Στη διαταγή του Ζεενμπέκοφ δεν αναφέρεται πόσοι στρατιώτες θα αναπτυχθούν, όμως έχουν οδηγίες να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικά οχήματα, να δημιουργήσουν σημεία ελέγχου και να εμποδίσουν ένοπλες συγκρούσεις.

Νωρίτερα ο πρόεδρος είχε δηλώσει έτοιμος να παραιτηθεί μόλις διοριζόταν ένα νέο υπουργικό συμβούλιο, καθώς πολιτικοί αναζητούσαν μια λύση σ' ένα κενό εξουσίας που έκανε τη Μόσχα να μιλάει για την υποχρέωση της Ρωσίας να εξασφαλίζει τη σταθερότητα.

Οργανώσεις της αντιπολίτευσης καβγάδιζαν μεταξύ τους αφότου κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια και εξανάγκασαν να ακυρωθεί το διαφιλονικούμενο αποτέλεσμα των εκλογών αυτή την εβδομάδα.

Έκαναν το πρώτο βήμα προς τη σταθεροποίηση, δημιουργώντας ελπίδες για έξοδο από την κρίση, όμως χιλιαδες υποστηρικτές τους βγήκαν στους δρόμους σε αντίπαλες συγκεντρώσεις για τις οποίες πολιτικοί είπαν πως δημιουργούν κίνδυνο βίαιων επεισοδίων.

Η αντιπολίτευση είναι διαιρεμένη σε 11 κόμματα που αντιπροσωπεύουν συμφέροντα φυλών σε μια χώρα που από το 2005 έχει ήδη δει δύο προέδρους να ανατρέπονται από λαϊκές εξεγέρσεις.

Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει την κατάσταση στο Κιργιστάν «χαώδη». Η χώρα έχει σύνορα με την Κίνα και φιλοξενεί μια ρωσική στρατιωτική βάση.

Η κρίση είναι μια δοκιμασία για την ισχύ του Κρεμλίνου να διαμορφώνει τα πολιτικά πράγματα στην πρώην σοβιετική σφαίρα επιρροής, σε μια εποχή που μάχες έχουν ξεσπάσει ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν ενώ διαδηλώσεις διαμαρτυρίας γίνονται στη Λευκορωσία.

Αφού υποχρέωσαν το υπουργικό συμβούλιο να παραιτηθεί και την εκλογική επιτροπή να ακυρώσει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης στο Κιργιστάν έχουν μέχρι τώρα αποτύχει να συμφωνήσουν στο ποιος θα ηγηθεί μιας προσωρινής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ