7ος χρόνος, ημέρα 2103η
Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021

Κίνηση Μητσοτάκη στην «σκακιέρα» των Δυτικών Βαλκανίων

Κίνηση Μητσοτάκη στην «σκακιέρα» των Δυτικών Βαλκανίων
Eurokinissi

Μια ακόμα κίνηση προστέθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης στην διπλωματική επιχείρηση της Αθήνας να καταδείξει στην Ευρώπη ότι είναι παρούσα στις διεργασίες που γίνονται την περίοδο αυτή, στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Στο περιθώριο του  Συνεδρίου του «Economist» ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύντομη συνάντηση με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Albin Kurti. 

Οι δύο άντρες, στη διάρκεια της συνάντησης, διαπίστωσαν τις  προοπτικές διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς οικονομίας και ενέργειας, στην προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς, στην παιδεία, τον τουρισμό, την υγεία. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός  υπογράμμισε την σταθερή υποστήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, επαναλαμβάνοντας  την ελληνική θέση υπέρ της απελευθέρωσης των θεωρήσεων από την ΕΕ, δεδομένης της διαπίστωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της εκπλήρωσης από το Κόσοβο, των προβλεπόμενων κριτηρίων. 

Ο κ.Μητσοτάκης, μερικά 24ωρα μετά από την ετήσια σύνοδο κορυφής της διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, τόνισε στον Κοσοβάρο αξιωματούχο τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, ο οποίος διεξάγεται υπό τη διευκόλυνση της ΕΕ, για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής, βιώσιμης και νομικά δεσμευτικής λύσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε  την ανάγκη εφαρμογής των ήδη συμφωνηθέντων από όλες τις πλευρές.

Η συνάντηση αυτή δε θα πρέπει να ερμηνευθεί ως μία αποσπαστική επιλογή. Μην ξεχνάμε ότι στις αρχές Ιουνίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε  επισκεφτεί την Πρίστινα συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, για εκφράσει τη διάθεση της Ελλάδας  να επεκτείνει κατά κύριο λόγο την οικονομική συνεργασία, αιχμή τον τομέα της ενέργειας.