ΓΔ: 911,32 -0,10 (-0,01 %)

Τζίρος: 374.019 €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2013η
Πέμπτη, 6 Μαΐου 2021

ΓΔ: 911,32 -0,10 (-0,01 %)

Τζίρος: 374.019 €   RT

Τζ. Σάλιβαν προς προσωπάρχη Φον Ντερ Λάιεν: Κίνα και Τουρκία ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος

Κίνα και Τουρκία ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος

Ο σύμβουλος της Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζακ Σάλιβαν, σε τηλεφωνική κλήση την Πέμπτη με τον Μπόουερν Σίμπερτ, τον προσωπάρχη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα ντε ντερ Λάιεν χαρακτήρισε την Τουρκία και την Κίνα ζητήματα «κοινού ενδιαφέροντος».

Οι δύο άνδρες συζήτησαν τη συνεργασία ΗΠΑ-ΕΕ, ενώ συμφώνησαν να «συνεργαστούν σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Τουρκίας», σύμφωνα με την ενημέρωση του Λευκού Οίκου.

Εδώ και αρκετές μέρες, υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει η νέα διοίκηση Μπάιντεν απέναντι στη Τουρκία με αφορμή το άνοιγμα που φέρεται να κάνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλινκεν, δήλωσε κατά την ακρόαση επιβεβαίωσης του στη Γερουσία, «η ιδέα ότι -ο λεγόμενος στρατηγικός- εταίρος συνεργάζεται με έναν από τους μεγαλύτερους στρατηγικούς μας ανταγωνιστές, τη Ρωσία δεν είναι αποδεκτή».

«Η Τουρκία είναι σύμμαχος, που από πολλές απόψεις... δεν ενεργεί ως σύμμαχος και αυτό είναι μια πολύ, πολύ σημαντική πρόκληση για εμάς και είμαστε πολύ ξεκάθαροι», πρόσθεσε.