Κίνα: Διόρισε επικεφαλής του νέου γραφείου του εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ

Κίνα: Διόρισε επικεφαλής του νέου γραφείου του εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ

Το Πεκίνο διόρισε αξιωματούχο, ο οποίος είχε έρθει στο προσκήνιο στη διάρκεια της καταστολής διαμαρτυριών το 2011 στην Κίνα, διευθυντή του νέου γραφείου του εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, μετέδωσε σήμερα το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο 57χρονος Τσενγκ Γιανσιόνγκ υπηρέτησε πρόσφατα ως γενικός γραμματέας της επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, η οποία συνορεύει με το Χονγκ Κονγκ.

Η νέα υπηρεσία ασφάλειας ιδρύθηκε βάσει του νόμου περί εθνικής ασφάλειας που έθεσε σε ισχύ η Κίνα αυτήν την εβδομάδα στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος θα τιμωρεί τα εγκλήματα της «ανατρεπτικής, αποσχιστικής και τρομοκρατικής δράσης», καθώς και της «συνωμοσίας με ξένες δυνάμεις» με ποινές έως και ισόβιας κάθειρξης, προμηνύοντας μια περίοδο μεγαλύτερου αυταρχισμού για το Χονγκ Κονγκ.

Ο Τσενγκ προκάλεσε πολεμική στη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής του κόμματος στην πόλη Σανουέι της Γκουανγκντόνγκ όσον αφορά την στάση του προς τους διαδηλωτές στο χωριό Βουκάν.

Οι χωρικοί ζητούσαν αποζημίωση για γη που επιτάχθηκε από την κυβέρνηση και εξέλεξαν επιτροπή εκπροσώπησης των δικαιωμάτων τους. Επίσης εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους σε ξένα μέσα ενημέρωσης.

Βίντεο που διέρρευσαν από εσωτερική κυβερνητική σύνοδο εκείνη την εποχή δείχνουν τον Τσενγκ να επικρίνει σκληρά τους χωρικούς και να χαρακτηρίζει τα ξένα μέσα ενημέρωσης "σάπια".

Ο Τσενγκ, ο οποίος δεν έχει ποτέ αναλάβει αξίωμα εκτός Γκουανγκντόνγκ, ήταν υφυπουργός αρμόδιος για θέματα προπαγάνδας για την επαρχία αυτή από το 2013 ως το 2018.

Οι Λι Τζιανγκτσού και Σουν Κινγκιέ διορίστηκαν αναπληρωτές του.