7ος χρόνος, ημέρα 2218η
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021

Καθολικό lockdown από Τρίτη σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες - Επανέρχονται SMS, ανοιχτά τα σχολεία

Καθολικό lockdown από Τρίτη σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες -  Επανέρχονται SMS, ανοιχτά τα σχολεία

Σε καθολικό lockdown θα βρίσκονται από αύριο στις 06.00 το πρωί και για 14 ημέρες Θεσσαλονίκη και Σέρρες. Το sms στις μετακινήσεις επανέρχεται, κλείνει το λιανεμπόριο, τα σχολεία θα είναι ανοικτά, ενώ καθιερώνεται πλαφόν 9 ατόμων στις εκκλησίες. Από αύριο οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και των Σερρών, για να μετακινηθούν θα πρέπει να στείλουν από το κινητό τους μήνυμα SMS στο 13033 χωρίς χρέωση.

Για τις μετακινήσεις στα σχολεία, αυτοί που θα συνοδεύουν τα παιδιά, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει την ειδική βεβαίωση κατ' εξαίρεση μετακίνησης που θα κατεβάσουν από το forma.gov.gr και είτε να έχουν το χαρτί μαζί τους εκτυπωμένο είτε στο κινητό τους, σε μορφή pdf.

Το SMS θα πρέπει να περιλαμβάνει τον λόγο της εξόδου (πχ Β1, Β2, Β3 κοκ.), ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας, όπως ίσχυε στο προηγούμενο καθολικό lockdown που είχε επιβληθεί προ μηνών και σε περίπτωση ελέγχου όσοι μετακινούνται θα πρέπει να επιδείξουν το SMS μαζί με την αστυνομική τους ταυτότητα ή αντίστοιχα το ειδικό έντυπο.

Υπενθυμίζεται πως οι αντίστοιχοι κωδικοί αφορούν στις ακόλουθες περιπτώσεις:

- 1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

- 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

- 3: Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

- 4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

- 5: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων.

- 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση του 1,5 μέτρου.

Στο «κόκκινο» και η Μαγνησία - Lockdown σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, οι μετακινήσεις στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες από αύριο το πρωί θα επιτρέπονται μόνο για λόγους υγείας, ενώ αναστέλλονται οι πτήσεις από και προς τη Θεσσαλονίκη. Και στις δύο περιφερειακές ενότητες δεν θα γίνονται πτήσεις ούτε εσωτερικού, ούτε εξωτερικού.

«Η χώρα χωρίζεται σε τρεις ζώνες στην ζώνη επιτήρησης, στην ζώνη αυξημένου κινδύνου και στην ζώνη με τις περιοχές που είναι στο γκρι που θα είναι η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες. Επίσης, η Μαγνησία περνάει από αύριο στο κόκκινο» γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως τις αποφάσεις έλαβε ο πρωθυπουργός μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Επιπλέον είπε ότι στις «κόκκινες» περιοχές στις εκκλησίες επιτρέπεται η συμμετοχή μέχρι εννέα ατόμων ενώ για άλλους χώρους, όπως οι πλατείες, το στοίχημα είναι να το κερδίσουμε ξανά όπως την άνοιξη και όλοι να αντιληφθούν ότι τα μέτρα είναι για την προστασία όλων και των ανθρώπων που αγαπούν.

«Ενώ τα στοιχεία δείχνουν πως ακόμη και σήμερα η Ελλάδα είναι στις χώρες με την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά και στη χώρα μας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Μάλιστα η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και σε ορισμένους όμορους νομούς της είναι εξαιρετικά σοβαρή για τη δημόσια υγεία» σημείωσε και πρόσθεσε πως το επιδημιολογικό φορτίο σε αυτές τις περιοχές είναι υψηλό και επιβάλλει την ανάληψη πρόσθετης δράσης πριν δοκιμαστούν οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

«Χτυπάγαμε καμπάνα κινδύνου. Και στις 17 Σεπτεμβρίου μιλούσαμε για την πίεση στο σύστημα υγείας και στις ΜΕΘ και χτυπούσαμε ξανά καμπανάκι κινδύνου», συνέχισε ενώ υπενθύμισε ότι δύο εβδομάδες πριν ο πρωθυπουργός είδε το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για το β' κύμα της πανδημίας. «Κάνουμε ό,τι πρέπει, προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα, ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, είναι στο χέρι όλων μας για να επιστρέψει το σύστημα στις αντοχές τους και να μην δοκιμαστεί», υπογράμμισε.

Ειδικά για την Αττική είπε ότι εμφανίζει σταδιακή αύξηση κρουσμάτων αλλά όχι εκθετική όπως συνέβη στη Βόρεια Ελλάδα. «Παρακολουθούμε κάθε μέρα τις εξελίξεις. Αν δούμε ότι πάει να δημιουργηθεί περαιτέρω πίεση, θα δράσουμε πάλι γρήγορα και προληπτικά πριν φτάσει το σύστημα υγείας να δοκιμαστεί», συμπλήρωσε.

Βασίλης Κικίλιας για θεσσαλονίκη: Η επιδημία εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς

Ενδεικτική πάντως του συναγερμού που έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας την πόλη. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Κικίλιας είπε ότι θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό τη λήψη περαιτέρω μέτρων για τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά.

«Η επιδημία εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στη Θεσσαλονίκη» είπε ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας ότι κάποιοι διακινδύνευσαν και συνεχίζουν να διακινδυνεύουν τις ζωές των πολλών. «Καταλαβαίνω» είπε ο υπουργός Υγείας, «το άγχος και την κόπωση, όμως η δημόσια υγεία είναι πάνω απ' όλα».

«Η κυβέρνηση χτύπησε εγκαίρως καμπανάκια, όμως κάποιοι δεν άκουσαν. Είμαστε υποχρεωμένοι να περιορίσουμε τη διασπορά» ξεκαθάρισε.

Νέα αυστηρότερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, που περιλαμβάνουν απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 ή 9 μ.μ. και απαγόρευση μετακινήσεων εκτός του νομού, προανήγγειλε νωρίτερα και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας εκτιμώντας ότι «δεν θα γλιτώσουμε το καθολικό lockdown».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Ζερβας ανέφερε πως «είμαστε σε έναν πόλεμο αυτή τη στιγμή και πρέπει σήμερα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το κακό. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θέλουν χρόνο μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν, ωστόσο δεδομένου του τεράστιου αριθμού κρουσμάτων θα χρειαστεί να πάρουμε και πιο αυστηρά μέτρα».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επισήμανε πως ήδη έχει εισηγηθεί απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα στις 8-9 το βράδυ, αλλά και απαγόρευση μετακινήσεων μέσα κι έξω από τον νομό. «Δεν είναι καθολικού lockdown, το λιανεμπόριο θα είναι ανοιχτό, οι υπηρεσίες ανοιχτές, δεν θα απαιτούνται SMS για την κυκλοφορία», τόνισε

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να αποφευχθεί το κλείσιμο της παραλίας, ενώ θέλοντας να περιγράψει τα φαινόμενα συνωστισμού που καταγράφονται κάθε βράδυ στις πλατείες και στους εξωτερικούς χώρους, επισήμανε ότι «καθημερινά μαζεύουμε 3-4 φορές μεγαλύτερες ποσότητες σκουπιδιών στους κοινόχρηστους χώρους».

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των νέων μολύνσεων στη Θεσσαλονίκη παραμένει στα ύψη, καθώς την Κυριακή 1 Νοεμβρίου εντοπίστηκαν 449 νέα κρούσματα, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 839 και την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 530 κρούσματα έναντι 84 κρουσμάτων στις 26 Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ενεργοποιηθεί από το υπουργείο Υγείας σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το σχέδιο που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη.

Πιο αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.

Επίσης, ο κ. Κικίλιας με ανάρητσή του στο Twitter ανακοίνωσε πως από σήμερα, Δευτέρα, κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται έξω από τα νοσοκομεία της πόλης για τη διεξαγωγή τεστ.

«Θα χρειαστούν και νέα μέτρα»

Βέβαιος ότι θα απαιτηθούν και νέα κατασταλτικά και περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού εμφανίστηκε και ο υπουργός Επικράτειας Γιώργος Γεραπετρίτης, υπογραμμίζοντας ότι οι Θεσσαλονικείς δεν επέδειξαν την ευθύνη που θα έπρεπε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως μολονότι η Θεσσαλονίκη είχε φτάσει σε βαρύ επιδημιολογικό σημείο, «δεν ήχησε το καμπανάκι κινδύνου», ενώ έκανε λόγο για αμετροέπεια στη διαχείριση της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης.