Καθιερώνεται μάθημα με ελάχιστο βαθμό εισαγωγής στα ΑΕΙ - Εντός εξαμήνου οι αλλαγές

Καθιερώνεται μάθημα με ελάχιστο βαθμό εισαγωγής στα ΑΕΙ - Εντός εξαμήνου οι αλλαγές

Καθιέρωση από τα ίδια τα πανεπιστήμια ενός ελάχιστου βαθμού εισαγωγής για τουλάχιστον ένα μάθημα, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην απεσταλμένη του Φ και του liberal, Κατερίνα Γαλανού. Είναι ένα από τα ζητήματα που συζητάμε, όπως είπε, μαζί με αλλαγές στο χάρτη των ΑΕΙ και την προετοιμασία ενός νομοσχεδίου για την επαγγελματική εκπαίδευση, τα οποία θα ψηφισθούν εντός 6μηνου.

Εκανε λόγο για την ανάγκη καθιέρωσης "φίλτρων εισαγωγής" στις σχολές, αναγνώρισε ότι δεν είναι ευχάριστο να εισάγονται φοιτητές στα ΑΕΙ παραδίδοντας λευκή κόλλα, είπε ότι θα ήταν άδικο να περίμενε κανείς πως θα μπορούσαν να γίνουν όλα αυτά στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης, ενώ προσέφερε στήριξη στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

"Εχουμε κάνει πολλά, έχουμε πολύ περισσότερα να κάνουμε", είπε χαρακτηριστικά, φέρνοντας ως παράδειγμα την κατάργηση του ασύλου, νόμος που παρα τις δυσκολίες στην εφαρμογή του, είχε σαν αποτέλεσμα να πάψουν τα πανεπιστήμια να είναι άντρα παραβατικότητας.

Απαντώντας σε ερώτηση της Κατερίνας Γαλανού από τον «Φιλελευθέρο», για την κριτική προς την κυβέρνηση ότι διάγει μεταρρυθμιστική "κόπωση", με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τομέα της εκπαίδευσης, τόνισε ότι η παιδεία παραμένει το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, αλλά και για τον ίδιο προσωπικά.

Εκανε λόγο για τμήματα που είχαν δημιουργηθεί απλά και μόνο για πελατειακούς λόγους με βουλευτικές αποφάσεις και τα οποία μπήκαν σε αναστολή, ενώ για το γεγονός της εισόδου σε ΑΕΙ παραδίδοντας λευκή κόλλα, είπε ότι αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν σχολές που δεν έχουν ζήτηση.

"Αυτό είναι το ζήτημα και πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις για όσες σχολές ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς και για όσες χόι", ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι στόχος μας δεν είναι να βγάζουμε πτυχιούχους με ένα πτυχίο, απλώς για να λένε ότι έχουν ένα πτυχίο.

"Πρόκειται να υπάρξει ένα εμβληματικό νομοσχέδιο για την Παιδεία τους επόμενος μήνες, με το οποίο θα ορίζει και μάθημα με ελάχιστον βαθμό εισαγωγής κάθε τμήμα. Για παράδειγμα δεν μπορεί να μπαίνει στο Μαθηματικό κάποιος που έγραψε 3 στα μαθηματικά", είπε χαρακτηριστικά.

Τα νομοσχέδια, όπως είπε, θα είναι ψηφισμένα εντός έξι μηνών, προσθέτοντας ότι «υπάρχει και ένα ζήτημα στοιχειώδους ευθύνης δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Όταν το κράτος προσφέρει δωρεάν τριτοβάθμια παιδεία σε κάθε Έλληνα, ενέχει ένα στοιχείο αδιαφορίας να επιτρέπεται η είσοδος στα ΑΕΙ με λευκή κόλλα, όπως είπε.

«Κάνω την αυτοκριτική μου, δεν μπορούσαμε να τα κάνουμε όλα σε ένα χρόνο, αλλά έχουμε ξεκάθαρη άποψη για το πού πρέπει να κινηθούμε, κι εγώ και η υπουργός Παιδείας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.