Κατέρρευσε ο μύθος του «άτρωτου και ανίκητου» Τραμπ

Κατέρρευσε ο μύθος του «άτρωτου και ανίκητου» Τραμπ

Οι περισσότεροι ξένοι ηγέτες, είτε προσωπικά είτε δια των συνεργατών τους, έσπευσαν να ευχηθούν στον Ντόναλντ Τραμπ περαστικά, ώστε να επιστρέψει υγιής και γρήγορα στα καθήκοντά του. Κάποιοι, όμως, δεν έχασαν την ευκαιρία να τον «χτυπήσουν» στο σημείο που έμεινε εμφανώς ακάλυπτο, υπενθυμίζοντάς του τη στάση που τηρούσε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η εξέλιξη αυτή «αποδεικνύει ότι ο ιός δεν χαρίζεται σε κανέναν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν εκφράσει επιφυλάξεις (γι' αυτόν και τις επιπτώσεις του», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ. «Ο πρόεδρος Τραμπ και η Πρώτη Κυρία πλήρωσαν το τίμημα για το ρίσκο της υποτίμησης του Coid-19 (…) Θα υπάρξει αρνητική επίπτωση στην εικόνα του Τραμπ και των ΗΠΑ, ενώ ενδέχεται να επηρεαστεί αρνητικά και η προσπάθεια επανεκλογής του», έγραψε από την πλευρά του στο Tweeter ο εκδότης των (ελεγχόμενων από το Πεκίνο) κινεζικών Global Times.

Το ερώτημα, βεβαίως, είναι πώς θα σκεφτούν οι ίδιοι οι Αμερικανοί στο φόντο των τελευταίων εξελίξεων, όταν κληθούν να ρίξουν την ψήφο τους – δια ζώσης ή επιστολικά. Διότι στην περίπτωση που (όπως είναι και το πιθανότερο, τουλάχιστον για την ώρα) δεν επιβεβαιωθούν τα πιο ακραία σενάρια, που είναι να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του νυν προέδρου ή ακόμη και του αντιπάλου του, τότε η προσοχή θα στραφεί εξ' ολοκλήρου στις πολιτικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν.

Μπούμερανγκ η ειρωνεία στον Μπάιντεν

Κατά πόσο, με άλλα λόγια, η προκλητική αδιαφορία που επέδειξε ο Τραμπ όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο ειρωνεύτηκε τον Τζο Μπάιντεν στην τηλεμαχία της περασμένης Τρίτης για το γεγονός ότι φορά πάντα και παντού μάσκα, θα γίνουν μπούμερανγκ, θα στραφούν εναντίον του και θα του καταφέρουν τη χαριστική βολή, στερώντας του και τις λίγες (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) ελπίδες που του έχουν απομείνει για μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως αυτό ακριβώς πρόκειται να συμβεί στον ένα μήνα που απομένει μέχρι την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου. Υπογραμμίζουν δε ότι το πιο σημαντικό δεν είναι πως επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά η αναξιοπιστία, η προχειρότητα και η ανευθυνότητα με την οποία χειρίζεται πολύ σημαντικά θέματα – ανάμεσά τους και την πανδημία, η οποία έχει πλήξει επισήμως πάνω από 7,3 εκατομμύρια συμπατριώτες του και έχει στερήσει τη ζωή σε περίπου 210.000.

Κυρίως είναι το γεγονός, όπως λένε, ότι από τη στιγμή που διαγνώστηκε θετικός – πολύ περισσότερο εάν παρουσιάσει κάποια επιπλοκή, κάτι πιθανό λόγω της ηλικίας του – κατέρρευσε παταγωδώς ο μύθος του δυνατού και άτρωτου προέδρου, ο οποίος τα καταφέρνει παντού και απέναντι σε όλους. Ένα μύθο τον οποίο ο ίδιος και το επιτελείο του «πουλούσαν» συστηματικά στους οπαδούς του και στο πιο συντηρητικό τμήμα της κοινωνίας.

Δεν χωράει αμφιβολία, βεβαίως, πως εάν ο Τραμπ αναρρώσει σχετικά σύντομα, τότε θα περάσει στην επίθεση με το ίδιο επιχείρημα: Δείτε -θα πει στους Αμερικανούς -ο κορονοϊός δεν είναι κάτι φοβερό. Εγώ τα κατάφερα και αν με ακούσετε και με ψηφίσετε, μπορούμε να τον νικήσουμε!

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες και μπορεί να επιφυλάσσουν και σημαντικές ανατροπές.

AP Photo/Alex Brandon