Κατάθεση Πομπέο στη Γερουσία μετά την συνάντηση Τραμπ-Πούτιν

Κατάθεση Πομπέο στη Γερουσία μετά την συνάντηση Τραμπ-Πούτιν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο πρόκειται να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας την επόμενη εβδομάδα. 

Η ακρόαση του Πομπέο που θα είναι δημόσια και θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 25ης Ιουλίου, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον με δεδομένες τις πρόσφατες συναντήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η ιστοσελίδα Politico υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Κόρκερ άσκησε πιέσεις στην αμερικανική κυβέρνηση, προκειμένου ο Πομπέο να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής, μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο, η οποία και προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις στις ΗΠΑ.

Στην συνέντευξη αυτή, ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε την άποψη Πούτιν σχετικά με την μη εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, αφήνοντας εκτεθειμένες τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την συνέντευξη αυτή, αλλά και την γενικότερη στάση του, ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε την ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, χωρίς όμως, κατά την άποψή του, η ανάμειξη αυτή να έχει επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία Τσακ Σούμερ κάλεσε χθες επίσης τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ρωσία Τζον Χάντσμαν, αλλά και τον Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Νταν Κοτς να καταθέσουν ενώπιον της επιτροπής για την συνάντηση που είχε προχθές ο πρόεδρος Τραμπ με τον Πούτιν.

AP Photo/Jacquelyn Martin