7ος χρόνος, ημέρα 2096η
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Ιαπωνία: Καταρρακτώδεις βροχές προκαλούν κατολισθήσεις - Είκοσι αγνοούμενοι

Καταρρακτώδεις βροχές προκαλούν κατολισθήσεις - Είκοσι αγνοούμενοι
Twitter

Σφοδρές βροχοπτώσεις σάρωσαν την πόλη Ατάμι της κεντρικής Ιαπωνίας, προκαλώντας κατολισθήσεις στις οποίες τουλάχιστον 20 άνθρωποι αγνοούνται, μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP, 19 άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι στον νομό Σιζουόκα της κεντρικής Ιαπωνίας μετά τις κατολισθήσεις αυτές που παρέσυραν σπίτια σήμερα, όπως δήλωσε στο AFP αξιωματούχος του νομού.

Πιο αναλυτικά εικόνες που μεταδόθηκαν από την ιαπωνική τηλεόραση έδειχναν χείμαρρους λάσπης να καταστρέφουν κτίρια στην παράκτια πόλη Ατάμι, ενώ οι κάτοικοι προσπαθούσαν να καταφύγουν σε ασφαλές μέρος.

«Δεν έχουμε πληροφορίες σε σχέση με την ασφάλεια 19 ανθρώπων», δήλωσε ο νομαρχιακός αξιωματούχος αρμόδιος για τις φυσικές καταστροφές.

Σημειώνεται ότι οι τοπικές αρχές ζήτησαν τη βοήθεια των Ιαπωνικών Δυνάμεων Αυτοάμυνας προκειμένου να οργανώσουν αποστολή διάσωσης, πρόσθεσε.

Πράγματι, συνεργεία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων από τις Δυνάμεις Αυτοάμυνας εστάλησαν στην πόλη Ατάμι.

Επιπροσθέτως ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα κάλεσε μια ομάδα διαχείρισης έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει την κρίση, σύμφωνα με το NHK που μετέδωσε βίντεο στο Twitter, το οποίο δείχνει πλημμύρες που καταστρέφουν σπίτια και παρασύρουν συντρίμμια.

Αξιωματούχος στο Ατάμι διευκρίνισε ότι σημειώθηκε κατολίσθηση στις 10.30 τοπική ώρα (04.30 ώρα Ελλάδας), προσθέτοντας ότι "αρκετά σπίτια παρασύρθηκαν' και ότι 200 εστίες στην περιοχή δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα.

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλο μέρος της Ιαπωνίας βρίσκεται αυτή την περίοδο στη μέση της περιόδου των βροχών, η οποία προκαλεί συχνά πλημμύρες και κατολισθήσεις, προτρέποντας τις τοπικές αρχές να δίνουν εντολές εκκένωσης.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η πόλη Ατάμι είχε το Σάββατο λίγο μετά τα μεσάνυχτα 313 χιλιοστά βροχόπτωσης μέσα σε διάστημα μόνο 48 ωρών, σύμφωνα με το NHK, πολύ περισσότερο από τα 242,5 χιλιοστά βροχής που κατά μέσο όρο παρατηρούνται συνήθως τον Ιούλιο. Εκτός από τον νομό Σιζουόκα, βροχοπτώσεις σάρωσαν από την Παρασκευή και τον γειτονικό νομό Καναγκάβα.

Το παραθαλάσσιο θέρετρο Ατάμι, σχεδόν 90 χλμ. νοτιοδυτικά του Τόκιο, είναι γνωστό για τις θερμές πηγές του.

Υπογραμμίζεται ότι η κυκλοφορία του Σινκανσέν, του ιαπωνικού τρένου υψηλής ταχύτητας, ανεστάλη προσωρινά μεταξύ του Τόκιο και της Οσάκα (δυτικά) εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων και άλλα τρένα σταμάτησαν επίσης τα δρομολόγιά τους, σύμφωνα με τους ιστοτόπους των σιδηροδρομικών εταιριών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ