Κατάργηση της αλλαγής ώρας προτείνει η Κομισιόν

Κατάργηση της αλλαγής ώρας προτείνει η Κομισιόν

Την κατάργηση της χειμερινής ώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα προτείνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέχεια της δημόσιας διαβούλευσης από τις αρχές Ιουλίου ως τα μέσα Αυγούστου.

«Θα το αποφασίσουμε σήμερα» στην Κομισιόν, δήλωσε ο Γιούνκερ μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να παραμείνει σε ισχύ μόνιμα η θερινή ώρα.

«Εκατομμύρια άνθρωποι απάντησαν και είναι της άποψης ότι στο μέλλον θα πρέπει να είναι κανόνας μόνιμα η θερινή ώρα και θα το πραγματοποιήσουμε», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Όταν ρωτάμε τους πολίτες την άποψή τους για ένα θέμα είναι σωστό στη συνέχεια να κάνουμε αυτό που επιθυμούν», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως η αλλαγή από θερινή σε χειμερινή ώρα, που υιοθετήθηκε αρχικά στην Ευρώπη προκειμένου να εξοικονομείται ενέργεια, έχει προκαλέσει αντιπαράθεση τα τελευταία χρόνια, με τους επικριτές της να επισημαίνουν κυρίως τα ψυχολογικά προβλήματα που προκαλεί.

Το 84% θέλει να καταργηθεί η αλλαγή της ώρας στην Ευρώπη

Στην ηλεκτρονική διαβούλευση, που πραγματοποιήθηκε από τις 4 Ιουλίου έως τις 16 Αυγούστου 2018, λήφθηκαν 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις και από τα 28 κράτη μέλη, οι περισσότερες που έχουν ληφθεί από ποτέ σε οποιαδήποτε άλλη δημόσια διαβούλευση της Επιτροπής. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα (βλ. παράρτημα), το 84 % όσων απάντησαν είναι υπέρ της πρότασης να τεθεί τέρμα στην αλλαγή της ώρας δύο φορές τον χρόνο.

Από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα προκύπτει επίσης ότι περισσότεροι από τα τρία τέταρτα (76%) όσων απάντησαν θεωρούν ότι η αλλαγή της ώρας δύο φορές το χρόνο είναι μια «αρνητική» ή «πολύ αρνητική εμπειρία. Για να δικαιολογήσουν την κατάργηση της αλλαγής της ώρας, οι απαντήσαντες προέβαλαν ζητήματα σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, την αύξηση των οδικών ατυχημάτων ή τη μη εξοικονόμηση ενέργειας.

Τα τελικά αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης θα δημοσιευθούν τις επόμενες εβδομάδες. Η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με σκοπό την αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος για την αλλαγή της ώρας.

Εκπρόσωπος Κομισιόν: Τα κράτη θα αποφασίζουν αν θα παραμείνουν στην θερινή ή την χειμερινή

Σύγχυση έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η δήλωση ενός εκπροσώπου της Κομισιόν, του Αλεξάντερ Βιντερστάιν, ο οποίος ήλθε να περιπλέξει την κατάσταση διευκρινίζοντας πως η Επιτροπή δεν θα προτείνει να παραμείνει σε ισχύ η θερινή ώρα, αλλά μόνο να καταργηθούν οι δύο αλλαγές ώρας που γίνονται κάθε χρόνο. Η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με εκείνη του προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ ο οποίος είπε ότι θα προτείνει κατάργηση της χειμερινής ώρας.

Τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να παραμείνουν είτε στη θερινή ώρα είτε στη χειμερινή ώρα, αφού αυτό έγκειται στις αρμοδιότητές τους, συνέχισε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας πάντως ότι περιμένει πως οι συζητήσεις των πρωτευουσών για το ζήτημα αυτό θα οδηγήσουν σε ενιαία θέση.