7ος χρόνος, ημέρα 2058η
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

ΕΕ: Καταγγέλλει την προσπάθεια διάλυσης του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Κι στην Μιανμάρ

Καταγγέλλει την προσπάθεια διάλυσης του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Κι στην Μιανμάρ
AP Images

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλε την Κυριακή πρόταση εκλογικής επιτροπής της Μιανμάρ για τη διάλυση του κόμματος Αούνγκ Σαν Σου Κι, του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD), το οποίο κέρδισε συντριπτικά τις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Εάν η Επιτροπή προχωρήσει σε αυτήν την πρόταση, θα δείξει για άλλη μια φορά την κατάφωρη αδιαφορία της χούντας για τη βούληση του λαού της Μιανμάρ και για τη δέουσα νομική διαδικασία», δήλωσε εκπρόσωπος της εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΕ.

Την Παρασκευή, μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής της Ένωσης (UEC) που διορίστηκε από τη χούντα δήλωσε ότι θα πρέπει να διαλυθεί το NLD για διάπραξη απάτης στις εκλογές του Νοεμβρίου.

«Καμία καταστολή ή αβάσιμη ψευδο-νομική διαδικασία δεν μπορεί να δώσει νομιμότητα στην παράνομη ανάληψη της εξουσίας της χούντας», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής της ΕΕ η οποία τόνισε ότι το μπλοκ θα  συνεχίσει να καταγγέλλει όλες τις απόπειρες ανατροπής της βούλησης του λαού της Μιανμάρ και να αλλάξει το αποτέλεσμα των τελευταίων γενικών εκλογών.

Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στο χάος από την 1η Φεβρουαρίου που ο στρατός κατέλαβε την εξουσία και συνέλαβε την εκλεγμένη ηγέτιδα της κυβέρνησης της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Κι  και πολλά από τα ηγετικά στελέχη του κόμματός της, ισχυριζόμενος ότι έγινε νοθεία στις εκλογές αυτές, στις οποίες κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία το κόμμα της.

Δεν παρείχε, ωστόσο,  καμία απόδειξη για αυτούς τους ισχυρισμούς .  Αντ 'αυτού, αντικατέστησε την εκλογική επιτροπή και υποσχέθηκε νέες εκλογές σε ένα χρόνο.

Πηγή: Reuters