7ος χρόνος, ημέρα 2179η
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Καπραβέλος: Μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας σημαίνει αύξηση των εμβολιασμών

Καπραβέλος: Μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας σημαίνει αύξηση των εμβολιασμών
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

«Μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας σημαίνει αύξηση των εμβολιασμών και επέκταση της υποχρεωτικότητας σε διάφορες κατηγορίες και δραστηριότητες», δήλωσε ο διευθυντής της Β΄ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, επισημαίνοντας ότι «ο φόβος είναι αυτό που κρατά τους περισσότερους να μην εμβολιάζονται».

«Περάσαμε μία από τις δυσκολότερες εφημερίες του τέταρτου κύματος. Είμαστε στο 100% της κάλυψης των κλινών ΜΕΘ και 98% των απλών κλινών. Η πίεση είναι πολύ μεγάλη. Η μόνη ελπίδα είναι ο έλεγχος της πανδημίας έξω από το νοσοκομείο», υπογράμμισε.

«Πρέπει περίπου 1.000.000 συνάνθρωποί μας να εμβολιαστούν γιατί ο χειμώνας θα είναι τραγικός. Η υποχρέωση δεν είναι αυτό που αισθάνεται κανείς όταν αφορά μια ιατρική οδηγία. Η υποχρέωση είναι απέναντι στον εαυτό του και την κοινωνία», επισήμανε, ενώ για την στάση της Εκκλησίας απέναντι στους εμβολιασμούς την χαρακτήρισε πολύ θετική.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν πρέπει άκαιρα να τονίζουμε το τέλος της πανδημίας και την επάνοδο στην κανονικότητα».

Για την 28η Οκτωβρίου και τον κίνδυνο αύξησης κρουσμάτων, σχολίασε ότι «δεν είναι η παρέλαση ή η δοξολογία, είναι ο συνωστισμός. Θα υπάρξει μια πολύ μεγάλη κινητικότητα που αυτή την στιγμή δεν θέλει ούτε το σύστημα υγείας ούτε η χώρα μας».

Μιλώντας για το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, ζήτησε να επιστρατευθεί και ο ιδιωτικός τομέας. «Υπάρχει εξουθένωση. Αυτή την στιγμή πρέπει να βοηθήσει και ο ιδιωτικός τομέας. Στο νοσοκομείο, οι συνάδελφοί μου, δεν μπορούν να προσφέρουν άλλο. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης άλλου προσωπικού. Πρέπει να ληφθούν μέτρα έξω από τα νοσοκομεία. Αύξηση των εμβολιασμών, αυστηριοποίηση των πρωτοκόλλων και όχι, προς Θεού, πανηγυρισμοί για το τέλος της πανδημίας», σημείωσε.