Ν. Χαρδαλιάς: Κανένας σχεδιασμός για γενικά lockdown - Από Βαλκάνια το 76% των εισαγόμενων κρουσμάτων

Κανένας σχεδιασμός για γενικά lockdown - Από Βαλκάνια το 76% των εισαγόμενων κρουσμάτων

Τις πρώτες 19 μέρες από το άνοιγμα των συνόρων της χώρας μας, έχουν έρθει στην Ελλάδα περισσότεροι από 918.000 επισκέπτες και έχουν γίνει 117.000 τεστ, δήλωσε ο Ν. Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή ενημέρωση για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας, σημειώνοντας πως σε σύνολο 295 εισαγόμενων κρουσμάτων τα 225, δηλαδή το 76,27%, προέρχονται από βαλκανικές χώρες. 

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, οι πέντε πρώτες χώρες προέλευσης εισαγόμενων κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα είναι: η Σερβία με 78 κρούσματα, η Βουλγαρία με 63 κρούσματα, η Ρουμανία με 61 κρούσματα, η Αλβανία με 23 κρούσματα και οι ΗΠΑ με 6. 

Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, από τα 295 θετικά κρούσματα.53 είναι ακόμα ενεργά, 35 μη ενεργά, ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις επέστρεψαν στις χώρες τους. 

Συνεχίζοντας τον απολογισμό ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι μέχρι και την Κυριακή στη χώρα μας:

- έχουν καταγραφεί συνολικά 4.007 κρούσματα

- από αυτά 435 είναι σήμερα ενεργά, 1030 έχουν πάρει εξιτήριο, 2347 έχουν αναρρώσει σπίτι τους, ενώ 195 είναι οι νεκροί από τον ιό

Όσον αφορά τους ελέγχους στα σύνορα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι τις 3 πρώτες εβδομάδες:

- έφτασαν στην Ελλάδα 918.032 άτομα

- τα 620.652 έχουν έρθει αεροπροικώ

- τα 48.720 ακτοπλοικώς

- τα 248.660 οδικώς

- έγιναν 127.000 τεστ που σημαίνει ότι ελέγχθηκε το 13,9% όσων ήρθαν.

Όσον αφορά τα σύνορα της χώρας τόνισε ότι είναι κλειστά και πως «αυτοί που μπαίνουν είναι οι Έλληνες πολίτες ή όσοι έχουν άδεια εργασίας».

«Ανοιγουμε τη χώρα στον τουρισμό με ασφάλεια. Γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή στατιστικά ότι θα έχουμε και εισαγόμενα κρούσματα», σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. «Καθημερινά παρακολουθούμε τις εξελίξεις τόσο στις πύλες εισόδου όσο και στο εσωτερικό. Επιβάλλαμε πρόσθετους κανόνες και κλείσαμε τα σύνορα όπου χρειάστηκε», τόνισε. 

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι στις διακοπές «χαλαρώνουμε μόνο ως προς τους ρυθμούς, όχι ως προς την προσοχή και την τήρηση των μέτρων» και εξήγησε πως για κάθε κρούσμα που πιστοποιείται, η διαδικασία δεν κλείνει μέχρι να μπει σε απομόνωση οποιαδήποτε επαφή μετά την ιχνηλάτηση. «Υπάρχουν κρούσματα που είναι συνδεδεμένα σε 1ο ή 2ο βαθμό με συμπολίτες μας που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα από το εξωτερικό», υπογράμμισε.

Για το κόστος των μέτρων ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι το ζήτημα της ασφάλειας δεν έχει αντίτιμο. «Το να είμαστε ασφαλείς σαν χώρα είναι το απόλυτο asset μας για την επόμενη μέρα», είπε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε ότι ο σχεδιασμός σε σχέση με τους ελέγχους είναι σε εβδομαδιαία βάση και είπε ότι λαμβάνουμε υπόψη και καταγγελίες που δεχόμαστε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο lockdown είπε ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για γενικά lockdown. «Θεωρώ ότι πολύ δύσκολα θα πάμε σε τοπικά lockdown, αφού αυτό που θέλουμε το πετυχαίνουμε με στοχευμένα μέτρα, ενώ ειδικά για τα νησιά είπε: «Δεν νομίζω ότι θα προκύψει ανάγκη για lockdown σε νησιά».

«Κάθε φορά που είχαμε καταγγελίες για κρούσματα που κρύβουν σε νησιά κλπ, ασχολήθηκα προσωπικά και αποδείχτηκαν fake news», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι δεν επιβεβαιώνεται πως τα μαζικά κρούσματα οφείλονται στη Ρουμανία.

Επίσης, για τα πανηγύρια δήλωσε ότι θεωρεί πως ούτε τον Αύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν.«Νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι μπορούμε αυτό το καλοκαίρι χωρίς πανηγύρια, αφού ο κίνδυνος από τον συνωστισμό είναι σημαντικά υψηλότερος», τόνισε.