Καμία αύξηση χωρητικότητας στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου

Καμία αύξηση χωρητικότητας στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου

Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση χωρητικότητας στο αναβαθμισμένο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στο Φυλάκιο Έβρου, όπως αποφάσισαν τα υπουργεία Μετανάστευσης και Ασύλου, Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας.

Αύξηση χωρητικότητας θα υπάρξει μόνο στο προαναχωρησιακό κέντρο κατά 240 θέσεις (σήμερα οι θέσεις είναι 370), για την κράτηση παράτυπων μεταναστών, ώστε να μην κρατούνται στα τμήματα συνοριακής φύλαξης του νομού.

Στην απόφασή τους τα τρία συναρμόδια υπουργεία διαβεβαιώνουν ότι δεν αλλάζει η εθνική στρατηγική για τον Έβρο και τη Θράκη, καθώς πρωταρχικός στόχος παραμένει η μείωση των ροών, και γι' αυτό επεκτείνεται ο φράκτης, προσλαμβάνονται συνοριοφύλακες και αναβαθμίζεται το ΚΥΤ. Στο ΚΥΤ θα γίνεται μόνο καταγραφή και ταυτοποίηση όσων εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα, με όριο παραμονής τις 24 ημέρες, κατά τις οποίες προβλέπεται στέρηση εξόδου. Στο κέντρο, που θα είναι κλειστό, θα υπάρξει αναβάθμιση εγκαταστάσεων και δημιουργία χώρων που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά ως κτίρια διοίκησης και ως κοινόχρηστοι χώροι. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν χώρος διαμονής 20 θέσεων για λόγους καραντίνας και μονάδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης με σκοπό την αποσυμφόρηση των τοπικών μονάδων υγείας. Προβλέπεται εξάλλου, αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας και ενίσχυση της περίφραξης με τοίχο τριών μέτρων.

Τέλος, τα συναρμόδια υπουργεία θα προχωρήσουν σε εκπόνηση νέας μελέτης για τον απαιτούμενο χώρο των υπό αναβάθμιση υποδομών.