Καιρός: Άστατος, ισχυροί νοτιάδες, σκόνη από την Αφρική και αποκλίσεις στη θερμοκρασία

Καιρός: Άστατος, ισχυροί νοτιάδες, σκόνη από την Αφρική και αποκλίσεις στη θερμοκρασία

Άστατος προβλέπεται τη Δευτέρα ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Αναμένονται βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Από το μεσημέρι και από τα δυτικά τα φαινόμενα θα ενταθούν. Μέχρι αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στο σύνολο της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και σε νησιωτικά τμήματα του Κεντρικού, Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου.

Τη νύχτα προς Τρίτη βροχές και πιθανώς καταιγίδες θα εκδηλωθούν στον νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας.

Αυξημένη είναι η πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων στο Ιόνιο, στα δυτικά ηπειρωτικά και αργά το βράδυ στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά ηπειρωτικά τμήματα, ιδιαίτερα κατά μήκος του ορεινού άξονα της Πίνδου. 

Παράλληλα, πολύ ενισχυμένοι άνεμοι νοτιοδυτικών διευθύνσεων θα επικρατήσουν στο σύνολο της χώρας, με τις εντάσεις τους στα πελάγη να φτάνουν τα 8 Μποφόρ.

Ταυτόχρονα, ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Αφρική, ενώ ήδη το πρωί έχουν επηρεαστεί νοτιότερες περιοχές της χώρας και το Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αποκλίσεις καταγράφοντας μικρή πτώση στα βορειοδυτικά αλλά σε υψηλά επίπεδα στο νότιο Αιγαίο, φθάνοντας τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.
 

Αναλυτικά:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Μακεδονίας.Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά το πρωί 7 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες που κατά διαστήματα θα είναι ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου, στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Nεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς. Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Πρόσκαιρες τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στη δυτική Κρήτη. Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 20 έως 23 και τοπικά στην Κρήτη έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές στα βόρεια όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 19 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Nεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα νότια πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Nεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 18 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Nεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Αύριο Τρίτη:

Αρχικά νεφώσεις αναμένονται την Τρίτη, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες τις πρωινές ώρες στα δυτικά, τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και το ανατολικό Αιγαίο πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά. Σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη δυτική χώρα, στα κεντρικά και τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και στο ανατολικό Αιγαίο και θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα πελάγη 8 μποφόρ, οι οποίοι γρήγορα στα δυτικά και βαθμιαία στην υπόλοιπη χώρα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και από το βράδυ σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή πτώση κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Θα φτάσει στα βόρεια έως τους 13 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά έως τους 14 με 16 και στο Αιγαίο έως τους 19 με 21 βαθμούς Κελσίου.