Καβάφης, Εγγονόπουλος, Γαλάνης πρωταγωνιστούν στη δημοπρασία του Βέργου

Καβάφης, Εγγονόπουλος, Γαλάνης πρωταγωνιστούν στη δημοπρασία του Βέργου

Το διήμερο 17 &18 Δεκεμβρίου προγραμματίζεται η νέα δημοπρασία του οίκου ΒΕΡΓΟΣ, στον Πολυχώρο της Αθηναΐδας. Η πώληση, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα πραγματοποιηθεί με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό παρευρισκόμενων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα για παρουσία κοινού, θα προβληθεί ζωντανά μόνο μέσω του Youtube.

Η πρώτη ημέρα της δημοπρασίας (17 Δεκεμβρίου) περιλαμβάνει μία εξαιρετική επιλογή σπάνιων βιβλίων των σπουδαιότερων νεοελλήνων ποιητών και συγγραφέων, όπως Κ. Π. Καβάφη, Ο. Ελύτη, Π. Δέλτα, Γ. Σεφέρη μεταξύ άλλων. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στα βιβλία, αναμένεται να αποτελέσουν τα 21 μονόφυλλα και ποιητικές συλλογές του Κ. Π. Καβάφη, κάποιες εκ των οποίων φέρουν ιδιόχειρη αφιέρωση του Αλεξανδρινού ποιητή. Από αυτές, ξεχωρίζουν οι πρώτες εκδόσεις των ποιημάτων του «Κτίσται», «Τείχη», «Αρχαίαι ημέραι», «Δέησις» και «Περιμένοντας τους βαρβάρους», που τυπώθηκαν στην Αλεξάνδρεια την περίοδο 1891-1904 σε μονόφυλλα και δίφυλλα. Κυκλοφόρησαν ελάχιστα αντίτυπα (50 περίπου από το καθένα), που μοιράστηκαν από τον ίδιο τον ποιητή σε φίλους και γνωστούς.

Στη φωτογραφία έχουμε μία πρώτη έκδοση ποιημάτων μ’ ένα πορτραίτο του ποιητή, ένα από τα 30 αντίτυπα σε χαρτί γιαπωνέζικο «super nacré» με διπλό φόντο, η βινιέτα του τίτλου τυπωμένη με χρυσό, σε άρραφα τεύχη (όπως κυκλοφόρησε). Την αξία του βιβλίου που βγαίνει με τιμή εκκίνησης 3.000 ευρώ ανεβάζει η σφραγίδα της βιβλιοθήκης Γ. Σεφέρη στον ψευδότιτλο και το τελευταίο φύλλο (lot. 36).

Στην ίδια τιμή βγαίνει ένα εμβληματικό έργο της ελληνικής χαρακτικής, «Το Παλάτι του Πάπα στην Avignon» από τον Δημήτρη Γαλάνη. Ο μεγάλος δάσκαλος το θεωρούσε αριστούργημά του. Σήμερα σώζεται σε περισσότερα από 15 αντίτυπα σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Υπάρχουν ανάμεσά τους κάποια αντίτυπα χωρίς αρίθμηση (μάλλον τα πρωιμότερα), ενώ άλλα φέρουν αρίθμηση στα 20 όπως το συγκεκριμένο ή στα 25. Φαίνεται πως αν και τυπωμένα σε διαφορετικές εποχές, όλα προέρχονται από την αρχική ξυλογραφική πλάκα. Η παρτίδα (354) φέρει αρίθμηση, υπογραφή και τίτλο («Le palais des Papes à Avignon») στο κάτω περιθώριο με μολύβι και είναι σε κορνίζα. Εκτιμάται στα 3.000 - 4.000€.

Σε εξαιρετικά καλή τιμή (600€) διατίθεται η πρώτη έκδοση της ποιητικής συλλογής «Τα κλειδοκύμβαλα της σιωπής» (lot 11) του Νίκου Εγγονόπουλου με μία αναπαραγωγή έργου του συγγραφέα. Είναι ένα από τα 20 αντίτυπα σε χαρτί parchemin finnois, με ιδιόχειρη αφιέρωση, εν μέρει σβησμένη («τοῦ κυρίου / [...] / πολύ φιλικά / Ν. Ἐγγονόπουλος / 39»).

Στην ενότητα Χειρόγραφα - Έγγραφα, περίοπτη θέση με ιστορική βαρύτητα κατέχουν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

Ένα από τα ελάχιστα γνωστά έγγραφα με την υπογραφή του Λάμπρου Κατσώνη, του περίφημου ήρωα του απελευθερωτικού κινήματος του 1787. Στο συγκεκριμένο έγγραφο ο ατρόμητος κουρσάρος διορίζει πλοίαρχο τον Ιωάννη Δονά, τον οποίο επιφορτίζει με τη στρατολόγηση Αλβανών στην Κέρκυρα (22 Νοεμβρίου 1791). Το έγγραφο στα ιταλικά με την υπογραφή του Λάμπρου Κατσώνη, 1791, εκτιμάται 4.000 - 6.000€.

Πρόκειται για έντυπη διαταγή της τριμελούς επιτροπής που κυβερνούσε την Ελλάδα πριν την έλευση του Καποδίστρια, για την τέλεση σε όλη την επικράτεια μνημόσυνου του "υπέρ πίστεως και πατρίδος ενδόξως θυσιασθέντα" Γεωργίου Καραϊσκάκη, ως ένα ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης (24 Απριλίου 1827). Τιμή εκτίμησης: € 400 – 600

Πρόκειται για ένα από τα πλέον σπάνια ταξιδιωτικά βιβλία, οι "Grandes vues pittoresques [...] de la Grèce et de la Sicile" του Γάλλου ζωγράφου, γλύπτη και αρχιτέκτονα Louis François Cassas, που τυπώθηκε στο Παρίσι το 1813. Ο Cassas πρωτοήρθε στην Αθήνα το 1784 και στις μεγάλων διαστάσεων χαλκογραφίες του έργου του, συγκαταλέγονται οι μόνες ολοκληρωμένες συνθέσεις που άφησε Γάλλος ταξιδιώτης από την Αθήνα του τέλους του 18ου αιώνα. Ειδικότερα, η αναδιπλούμενη πανοραμική άποψη της Αθήνας στην αρχή του τόμου, θεωρείται η πρώτη στην οποία έχει καταβληθεί προσπάθεια να αποδοθεί με πιστότητα η πόλη. Το αντίτυπο της δημοπρασίας ανήκε στο διάσημο μαθηματικό και βιβλιόφιλο Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή.

Και μια επιλογή που ξεχωρίζουμε για την τιμή και το brand που φέρει η παρτίδα. Ένα μεταξένιο φουλάρι της Hermès για την επανάσταση του 1821 (lot. 519) με τιμή εκκίνησης τα 300 ευρώ. Σχεδιάστηκε από την Julie Abadie το 1971 και κυκλοφόρησε σε διάφορους συνδυασμούς χρωμάτων. Επανεκδόθηκε το 1985 και το 2005 (την τελευταία φορά για τα εγκαίνια του καταστήματος της εταιρίας στην Αθήνα).

Περιηγηθείτε στον κατάλογο της δημοπρασίας

https://www.vergosauctions.com/auctions/detail/grid!/2/1740/0/0