7ος χρόνος, ημέρα 2097η
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Κ. Σκρέκας: Το καλοκαίρι ανακοινώνεται νέο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» κόστους 3 δισ. ευρώ

Κ. Σκρέκας: Το καλοκαίρι ανακοινώνεται νέο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» κόστους 3 δισ. ευρώ

Μέσα στο καλοκαίρι, θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε άλλα δύο προγράμματα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης: το ένα θα αφορά στα νοικοκυριά και το άλλο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σημειώνοντας ότι οι συνολικές επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων θα ανέλθουν σε πάνω από 3 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία.

Όπως ο ίδιος σημείωσε σε συνέντευξη στα «Παραπολιτικά», το 37% των πόρων από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα διοχετευθεί σε «πράσινες» δράσεις στις οποίες περιλαμβάνεται το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

Για την επιδότηση των κατοικιών, συνέχισε, θα δίνεται προτεραιότητα στα κτίρια με τη μεγαλύτερη ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ των κριτηρίων της παλαιότητας του κτιρίου, του βαθμού της ενεργειακής απόδοσης και των βαθμοημερών – δηλαδή των ημερών ψύχους και υπερβολικής ζέστης.

Επίσης, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, ως ενός βασικού πυλώνα της στρατηγικής μας, στον νέο κύκλο του προγράμματος, πρόσθεσε, θα στηρίξουμε σημαντικά τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις πολυμελείς οικογένειες και εκείνες που έχουν μέλος με αναπηρία. Στόχος μας είναι η μείωση του αποτυπώματος των ενεργειακά φτωχών νοικοκυριών κατά 50% έως το 2025 και κατά 75% έως το 2030, συμπλήρωσε.  

Ο υπουργός σημείωσε ότι «για την προστασία των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, έχουμε προχωρήσει στην επέκταση της ρύθμισης που αφορά στην επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος για πολίτες, οι οποίοι αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους».

Επίσης αναφέρθηκε και στην τόνωση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για την εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας με ανταγωνιστικές τιμές, επισημαίνοντας ότι τα εργαλεία για την επίτευξη του στόχου είναι μέσω της ανάπτυξης διεθνών διασυνδέσεων, των διαγωνισμών για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και η σύναψη διμερών πράσινων συμβολαίων.

Ο Κώστας Σκρέκας επισημαίνει ακόμα ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας διαθέτει την τεχνογνωσία και θα μπορούσε να επεκτείνει τη δραστηριότητά της και σε άλλους κλάδους εκτός από την ενέργεια, πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας ανέφερε ότι το προσεχές διάστημα, θα καταθέσουμε το νομοσχέδιό μας για την ανακύκλωση. Ενδεικτικά, μέσω αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης, βιοαπόβλητα, πλαστικό, γυαλί, μέταλλο και χαρτί θα συλλέγονται πλέον χωριστά, ενώ προχωράει και η ουσιαστική ισχυροποίηση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης.

Βασική αρχή και υποχρέωση, που θα εφαρμόσουμε, είναι ότι «ο ρυπαίνων πληρώνει», ως ένα ισχυρό κίνητρο για την αύξηση της ανακύκλωσης, τόνισε

Η χώρα μας συγκεκριμένα στην ανακύκλωση των συσκευασιών προσεγγίζει το 40%, που είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ωστόσο, είναι αλήθεια πως έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε, δεδομένου ότι δυστυχώς θάβουμε το 80% των απορριμμάτων που παράγουμε. Ο στόχος είναι έως το 2025 να επιτύχουμε αύξηση της ανακύκλωσης στο 55% και το 2030 να έχουμε φτάσει στο 60%, συμπλήρωσε.