Κ. Σημίτης για Τσίπρα, Γεννηματά: Η αντιπολίτευση πρέπει να έχει και σχέδιο, όχι να αρνείται τα πάντα

Κ. Σημίτης για Τσίπρα, Γεννηματά: Η αντιπολίτευση πρέπει να έχει και σχέδιο, όχι να αρνείται τα πάντα
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης
Eurokinissi

Ευθεία κριτική κάνει ο Κώστας Σημίτης στα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή τη στάση τους έναντι της κυβέρνησης στην υπόθεση του δεύτερου lockdown. Και καταλογίζει τόσο στον Αλ. Τσίπρα, όσο και στη Φ. Γεννηματά, χωρίς να την κατονομάζει, ότι «όσον αφορά την επιδημία και το lockdown, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν παρουσίασαν ένα δικό τους σχέδιο με βάση διεθνή δεδομένα».

Στο άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», υπό τον τίτλο «Αντιπολίτευση;», ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει ότι η αντιπολίτευση «θα έπρεπε να βοηθήσει σε μια πληρέστερη εικόνα της αντιμετώπισης των προβλημάτων αντί να επιβεβαιώνει κάθε φορά μια γνωστή αντιπαλότητα, χωρίς να αναδεικνύει το ουσιαστικό περιεχόμενο των διαφορών».

«Ο τρόπος αυτός αντίδρασης δείχνει μία από τις μεγάλες αδυναμίες της ελληνικής πολιτικής ζωής. Η αντιπολίτευση πρέπει να εκφράζεται. Αλλά χρέος της είναι επίσης, όταν επισημαίνει τις αρνητικές πλευρές της κυβερνητικής δραστηριότητας, να έχει και η ίδια στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία ένα κατανοητό και εφαρμόσιμο σχέδιο αντιμετώπισης» παρατηρεί κ. Σημίτης. 

Ο κ. Σημίτης τονίζει πως «όσον αφορά την επιδημία και το lockdown τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν παρουσίασαν ένα δικό τους σχέδιο με βάση διεθνή δεδομένα. Δεν εξήγησαν από την αρχή της πανδημίας ποια πολιτική θα έπρεπε να ακολουθηθεί με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τις υπάρχουσες εμπειρίες. Απλώς παρακολουθούν και αρνούνται».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνει πως «το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης προσωποποιεί το θέμα. Θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός "δεν θέλει να βρεθεί στη δύσκολη θέση να υπάρχει αντίλογος… για τις παλινωδίες που οδήγησαν στο νέο lockdown". Ποια γεγονότα θεωρεί ως παλινωδία; Τον τουρισμό, τις καλοκαιρινές διακοπές; Αλλά αυτά υπήρχαν και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη», παρατηρεί ο κ. Σημίτης.

«Οπως και σε άλλα κράτη», συνεχίζει ο πρώην πρωθυπουργός, «οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται συναρτώνται με τις εξελίξεις όσο και την ανάγκη οι δομές της κοινωνίας να εξακολουθούν να λειτουργούν. Άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης κατήγγειλε "τους αυτοσχεδιασμός της κυβέρνησης που αποτυγχάνουν και τη χρησιμοποίηση ως ασπίδας τους επιστήμονες". Ποιοι είναι οι "αυτοσχεδιασμοί" της κυβέρνησης δεν αναφέρεται».

Κλείνοντας ο κ. Σημίτης αναφέρει πως «η κοινή γνώμη δεν χρειάζεται την άρνηση. Για να απαιτήσει τα αναγκαία και σωστά από την κυβέρνηση χρειάζεται πληροφόρηση, τεκμηρίωση, δημιουργικότητα. Τότε μόνο θα είναι πρόθυμη να ακολουθήσει δρόμους άλλους από εκείνους που της υπαγορεύει η κυβέρνηση και να αναθέσει σε όσους έχουν διαφορετικές ευθύνες την εξουσία».