JP Morgan: Στο 80% οι πιθανότητες για συμφωνία στο Brexit

JP Morgan: Στο 80% οι πιθανότητες για συμφωνία στο Brexit

Η JPMorgan εκτιμά ότι οι πιθανότητες για εμπορική συμφωνία στο Brexit βρίσκονται στο 80%, την ώρα που οι διαπραγματευτές από τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδύονται σε ένα αγώνα ενάντια στο χρόνο προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από το τέλος του έτους.

«Από το καλοκαίρι είχαμε θέσει τις πιθανότητες μιας συμφωνίας σε πάνω από 60%», σημείωσε η JPMorgan σε σημείωμά της προς τους πελάτες της την Τρίτη 24 Νοεμβρίου. «Δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων, η πιθανότητα μιας συμφωνίας αυξάνεται και ως εκ τούτου αναθεωρούμε ανοδικά την αξιολόγησή στο 80-20 υπέρ μιας συμφωνίας», επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

Μένουν λιγότερο από 40 ημέρες έως την 31η Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit, ύστερα από την οποία η Βρετανία–που αποχώρησε επίσημα από την ΕΕ την 31η Ιανουαρίου– θα πάψει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Χωρίς ένα εμπορικό σύμφωνο που να διέπει τη σχέση τους, το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες διατρέχουν τον κίνδυνο ενός νέου οικονομικού σοκ, που θα έρθει να προστεθεί σε αυτό που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Οι δύο πλευρές, που εργάζονται επί ενός κοινού κειμένου που έχει ήδη προχωρήσει πολύ, πρέπει επί της αρχής να έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία εγκαίρως πριν το τέλος του έτους προκειμένου να είναι δυνατή η επικύρωσή της από την Βρετανία καθώς και από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Σημειώνεται ότι οι δύο πλευρές βρίσκεται κοντά στην οριστικοποίηση της συμφωνίας για τους όρους που θα διέπουν τις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις από την 1η Ιανουαρίου σύμφωνα και πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας  Guardian που επικαλούνταν πληροφορίες πρεσβευτές της ΕΕ. 

Παρόλα αυτά, κίνδυνος ενός no-deal Brexit σε έξι εβδομάδες από σήμερα θεωρείται ακόμα υπαρκτός, καθώς υπάρχουν ακόμα κενά στα βασικά θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές, με τις πληροφορίες να θέλουν τα κενά αυτά να «συρρικνώνονται με αργούς ρυθμούς».

Οι διαπραγματεύσεις παραμένουν δύσκολες σε τρία επίμαχα σημεία: τις εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό, την πρόσβαση των Ευρωπαίων στα βρετανικά αλιευτικά ύδατα και τον τρόπο διευθέτησης των διαφορών στη μελλοντική συμφωνία.