«Ιστορικές επιλογές» στην ομάδα εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν

«Ιστορικές επιλογές» στην ομάδα εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν

Σε επιλογές με υψηλό συμβολισμό προχώρησε ο Τζο Μπάιντεν για την στελέχωση του επιτελείου εθνικής ασφάλειας, αφού για πρώτη φορά μια γυναίκα αναλαμβάνει την επίβλεψη των εθνικών πληροφοριών και ένας ισπανόφωνος το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Ειδικότερα, η ομάδα μετάβασης του εκλεγμένου προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε τα πρώτα όνομα της επόμενης αμερικανικής διοίκησης, με ορίζοντα την 21η Ιανουαρίου, οπότε θα αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του. 

Πέραν του ονόματος του Άντονι Μπλίνκεν για τη θέση του κορυφαίου αμερικανού διπλωμάτη (ΥΠΕΞ) που ήταν γνωστό από νωρίς, η ομάδα μετάβασης των Μπάιντεν - Χάρις ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τον Τζέικ Σάλιβαν για τη θέση του συμβούλου ασφαλείας του Λευκού Οίκου, την Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ στη θέση της διπλωματικής εκπροσώπησης της χώρας στον ΟΗΕ, την Άβριλ Χεινς για τη θέση της διευθύντριας των Εθνικών Πληροφοριών και τον Αλεχάντρο Μαγιόρκας για τη θέση του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας.

Επιπρόσθετα, ο άλλοτε υποψήφιος για την προεδρία της χώρας και πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του ειδικού εκπροσώπου του προέδρου για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

"Αυτά τα άτομα είναι έμπειρα και δοκιμασμένα σε κρίσεις, ενώ παράλληλα διακρίνονται για την καινοτομία και την φαντασία τους", ανέφερε η ομάδα μετάβασης του Μπάιντεν. "Τα επιτεύγματά τους στη διπλωματία είναι απαράμιλλα, αλλά αντανακλούν επίσης την άποψη ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις βαθιές προκλήσεις χωρίς διαφορετικό υπόβαθρο και προοπτική."

H επιλογή του Μαγιόρκας σημαίνει ότι για πρώτη φορά ένας ισπανόφωνος και μάλιστα κουβανικής καταγωγής, θα ηγηθεί του χαρτοφυλακίου της Εσωτερικής Ασφάλειας, ενώ η επιλογή του Κέρι σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας θα συμπεριλάβει έναν αξιωματούχο αφοσιωμένο στην κλιματική αλλαγή.

Ο Μπάιντεν θέλει επίσης να δώσει νέα πνοή στο πρόγραμμα DACA, το οποίο προστάτευε τους λεγόμενους "Ονειροπόλους", εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που έφτασαν παράτυπα στις ΗΠΑ όταν ήταν ακόμη ανήλικοι και οι οποίοι σπούδασαν, ζουν και εργάζονται στη χώρα. Ο Τραμπ επιχείρησε να το καταργήσει, όμως τον μπλόκαρε το Ανώτατο Δικαστήριο τον περασμένο Ιούνιο.

Επισημαίνεται ότι η Άβριλ Χέινς θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα υπηρετήσει ως επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, καθώς υπήρξε στο παρελθόν κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα.

WSJ: Την Τζάνετ Γέλεν για το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει ο Μπάιντεν