Ισχυροί μετασεισμοί μετά το χθεσινό σεισμό 4,8R στη Ναύπακτο

Ισχυροί μετασεισμοί μετά το χθεσινό σεισμό 4,8R στη Ναύπακτο

Ισχυροί μετασεισμοί σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στη Ναύπακτο - και συγκεκριμένα 16 χιλιόμετρα βόρεια του Αιγίου-, λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα που έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Φωκίδας.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο το εστιακό βάθος προσδιορίστηκε στα 5,1 χιλιόμετρα, ενώ ακολούθησαν μετασεισμοί εντάσεως 4,4 Ρίχτερ μετά από μισή ώρα. Λίγα λεπτά αργότερα εκδηλώθηκε μετασεισμός 4 Ρίχτερ και μετά από μία ώρα, από τον αρχικό σεισμό, 4,4 Ρίχτερ. Στους μετασεισμούς το επίκεντρο ήταν ελαφρώς μετατοπισμένο κατά ένα έως 5 χιλιόμετρα από το πρώτο σημείο καταγραφής του.

Περιπολίες σε περιοχές της Ναυπακτίας και της Φωκίδας κάνουν οχήματα του πυροσβεστικού σώματος για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων από τις σεισμικές δονήσεις και σύμφωνα με το Πυροσβεστικό σώμα σημειώθηκε μικρή κατολίσθηση στην Εθνική Οδό Ναυπάκτου - Ιτέας, κοντά στην περιοχή του Μαραθιά, χωρίς πάντως να κλείσει ο δρόμος. Βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την αποκατάσταση του προβλήματος.

Δεν έχουν αναφερθεί άλλα προβλήματα από τις σεισμικές δονήσεις μέχρι στιγμής.

Καθησυχαστικός ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης

Εφησυχαστικός ως προς το μέγεθος του σεισμούς εμφανίστηκε ο  Διευθυντής του γεωδυναμικού ινστιτούτου για την περιοχή που παρουσιάζει  έντονη δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Διευθυντής του γεωδυναμικού ινστιτούτου τόνισε πως ο σεισμός ήταν αναμενόμενος, καθώς η περιοχή παρουσιάζει μία έντονη δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα, ενώ εκτίμησε πως όλα θα κυλήσουν φυσιολογικά μετά τον κύριο σεισμό.

Στην ανάρτησή του αναφέρει χαρακτηριστικά: 

«Ανακοίνωση Σεισμού της 13/01/2021

Εκ μέρους των φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 00:09 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.7 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 153 χλμ. ΔΒΔ της Αθήνας.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 16 χλμ. Β του Αιγίου.

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΥ:

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ: 38.3949 Βόρεια

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΚΟΣ: 22.0482 Ανατολικά

Έγινε κοντά στο Μαραθιά και η περιοχή ήταν από καιρό διεγερμένη και όπως σας είχα πει αναμέναμε να μας δώσει κάποιο μικρό σεισμό πιστεύω όλα να εξελιχθούν φυσιολογικά.»