Ισχυρό ενδιαφέρον για «πράσινα» ομόλογα - Γιατί επενδύσαμε στη Mytilineos

Ισχυρό ενδιαφέρον για «πράσινα» ομόλογα - Γιατί επενδύσαμε στη Mytilineos

Σύμμαχος στην προσπάθεια για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι η EBRD, η οποία το 2020 επένδυσε 797 εκατ.ευρώ σε 17 έργα στη χώρα μας, ενώ όπως αναφέρoυν πηγές της τράπεζας στο Liberal «το 2021 θα γίνουν ακόμη περισσότερες επενδύσεις».

Το γεγονός πως η χώρα μας εμπνέει μεγαλύτερη σταθερότητα και διαθέτει φιλοεπενδυτικό προσανατολισμό, καταδεικνύεται από το γεγονός πως η EBRD το 2019 επένδυσε 573 εκατ.ευρώ σε 13 έργα, δηλαδή κάθε χρόνο αυξάνονται τα κεφάλαια που διοχετεύει στην ελληνική οικονομία. 

Η πιο πρόσφατη επένδυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ήταν στην πρώτη έκδοση του πράσινου ομολόγου της Mytilineos.

Η συνολική προσφορά ύψους 500 εκατ. ευρώ, καθώς και το γεγονός πως η τράπεζα επένδυσε 60 εκατ.ευρώ αποδεικνύουν πως η στρατηγική και η αναπτυξιακή προοπτική της εταιρείας έλκουν τα βλέμματα διεθνών θεσμικών επενδυτών. Tι είδε όμως η EBRD και προχώρησε στη σημαντική αυτή επένδυση ;

Όπως δηλώνουν στο Liberal markets πηγές της τράπεζας «η υποστήριξη πράσινων πρωτοβουλιών από μια εταιρεία όπως η Mytilineos είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας γιατί η EBRD έχει θέσει ως στόχο τη μετάβαση σε μία οικονομία με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Για να βοηθήσουμε σε αυτή τη μετάβαση είμαστε αποφασισμένοι να επενδύσουμε σε πράσινα ομόλογα, με τα οποία εξασφαλίζεται χρηματοδότηση εταιρειών που αποσκοπεί σε πράσινα projects. Συνεχώς εξερευνούμε νέες ευκαιρίες επενδυτικές».

Ποια είναι όμως η στρατηγική της Τράπεζας για τη χώρα μας; «Τα πράσινα έργα είναι κορυφαία προτεραιότητα στον σχεδιασμό της EBRD για την Ελλάδα και αυτό αφορά και στα πράσινα ομόλογο. Η τράπεζα βλέπει σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά ομολόγων στην Ελλάδα. Ήδη έχουμε επενδύσει 850 εκατ.ευρώ σε 26 εκδόσεις ομολόγων από εταιρείες και τράπεζες, εκ των οποίων τα 500 εκατ.ευρώ εχουν περιβαλλοντολογικά οφέλη και στοχεύουν σε μείωση των εκπομπών. Η τράπεζα έχει ανακοινώσει πρόσφατα πως η πράσινη οικονομία θα είναι ο κλάδος που θα απορροφήσει το 50% των επενδύσεων της EBRD έως το 2025», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ποια πράσινα έργα χρηματοδοτεί στην Ελλάδα

H EBRD πέρυσι επένδυσε 797 εκατ.ευρώ σε 17 έργα, έναντι 571 εκατ.ευρώ σε 13 έργα το 2019, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις πέντε χώρες επενδύσεων της EBRDΗ. Επίσης χορήγησε δάνειο ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ στη ΔΕΗ κι αυτό σε μια περίοδο μεταβλητότητας πληρωμών από τους πελάτες μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Κίνηση που ενίσχυσε την ανθεκτικότητα του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας στο σύνολό του, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα των βασικών προμηθειών κοινής ωφελείας και διατηρώντας το μομέντουμ προς μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Επίσης αύξησε τις προσπάθειές της για υποστήριξη του ελληνικού ιδιωτικού τομέα επενδύοντας 57,5 ​​εκατομμύρια ευρώ στην έκδοση του επταετούς ομολόγου ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Τα έσοδα χρησιμοποιούνται  για την αναχρηματοδότηση εξασφαλισμένων εμπορικών δανείων με μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μειωμένο κόστος χρηματοδότησης, επιτρέποντας έναν εταιρικό μετασχηματισμό που θα βελτιστοποιήσει την κεφαλαιακή διάρθρωση του ελληνικού ομίλου.

Διευκολύνοντας τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η τράπεζα λάνσαρε επίσης τη νέα πρωτοβουλία “Just Transition” που συνδέει τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα με την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Ένα από τα πρώτα έργα αυτής της πρωτοβουλίας ήταν η επένδυση ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ στην επιτυχή έκδοση ευρωομολόγου από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για την χρηματοδότηση του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 204 MW στη Κοζάνη και το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μέχρι σήμερα έργα ηλιακής ενέργειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το συνολικό κεφάλαιο των 100 εκατομμυρίων ευρώ που συγκεντρώθηκε επιτρέπει στα ΕΛΠΕ να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή στην συγκεκριμένη περιοχή 18 ηλιακών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων. Το ηλιακό πάρκο θα κατασκευαστεί κοντά σε υπάρχοντες λιγνιτικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας που καταργούνται σταδιακά και αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 320.000 τόνους ετησίως.

Επιπρόσθετα, η EBRD επένδυσε 50 εκατομμύρια ευρώ στην πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου από την Εθνική Τράπεζα, συνδυάζοντας την υποστήριξη για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς και την πράσινη οικονομία στην Ελλάδα. Πρόκειται για την πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου από ελληνικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Μαζί με άλλους επενδυτές, η EBRD επένδυσε σε συναλλαγή τιτλοποίησης ύψους 186,4 εκατομμυρίων ευρώ για μισθώσεις αυτοκινήτων, που προήλθε από την Olympic. Υπενθυμίζεται πως το ΔΣ της EBRD ενέκρινε μια νέα στρατηγική για την Ελλάδα, η οποία θα καθοδηγήσει τις επενδύσεις και την πολιτική που εφαρμόζει η Τράπεζα στη χώρα κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η EBRD ανταποκρίθηκε στην πανδημία του κορονοϊού με επενδύσεις ρεκόρ ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020 μέσω 410 έργων σε όλες τις χώρες που επενδύει. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 10% στις ετήσιες επενδύσεις σε σχέση με το 2019, όταν οι επενδύσεις της τράπεζας ανήλθαν σε 10,1 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση 452 έργων.