ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε τον έλεγχο των φορολογικών του στοιχείων του Τραμπ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε τον έλεγχο των φορολογικών του στοιχείων του Τραμπ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ άνοιξε σήμερα το δρόμο, προκειμένου οι εισαγγελικές αρχές της Νέας Υόρκης να αποκτήσουν πρόσβαση στις επιστροφές φόρων του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και άλλα φορολογικά αρχεία του, στο πλαίσιο μιας ποινικής έρευνας.

Οι δικαστές απέρριψαν το αίτημα του Τραμπ να αναβληθεί η εκτέλεση μιας απόφασης δικαστηρίου με την οποία ζητείτο από τη λογιστική εταιρεία Mazars USA, με την οποία συνεργάζεται ο μεγιστάνας, να συμμορφωθεί με την κλήτευση που της επιδόθηκε για να παραδώσει το υλικό αυτό σε ένα σώμα ενόρκων, το οποίο συγκλήθηκε από τον Δημοκρατικό εισαγγελέα του Μανχάταν, Σάιρους Βανς. 

Ο Βανς είχε προηγουμένως ενημερώσει με επιστολή τους δικηγόρους του Τραμπ, ότι το γραφείο του θα ήταν ελεύθερο να επιβάλει την εκτέλεση της κλήτευσης, εάν οι δικαστές απέρριπταν το αίτημα του πρώην Αμερικανού προέδρου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου επικρατούν οι συντηρητικοί με πλειοψηφία 6-3, και στο οποίο μετέχουν και τρεις δικαστές που διόρισε ο ίδιος ο Τραμπ, είχε ήδη αποφανθεί μία φορά για τη διαμάχη – τον περασμένο Ιούλιο, όταν και απέρριψε το επιχείρημα του Τραμπ ότι εξαιρείται από ποινικές έρευνες, ως εν ενεργεία πρόεδρος.

Ο Βανς Τζούνιορ, ο οποίος επιβάλλει τους πολιτειακούς νόμους της Νέας Υόρκης, διενεργεί ποινική έρευνα για τον Τραμπ και τον οργανισμό Τραμπ εδώ και πάνω από δύο χρόνια.

Η έρευνα ήταν αρχικά επικεντρωμένη στην τέλεση δωροδοκίας από τον πρώην δικηγόρο του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το 2016,  προς δύο γυναίκες που έχουν ισχυριστεί ότι στο παρελθόν είχαν συνάψει ερωτική σχέση με το Ντόναλντ Τραμπ, κάτι το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται.

Ο Βανς, ο οποίος έχει αναφέρει σε δικαστικά έγγραφα που κατέθεσε πρόσφατα ότι η έρευνά του έχει πλέον διευρυνθεί και πιθανόν να επικεντρωθεί στο ενδεχόμενο τραπεζικής, ασφαλιστικής και φορολογικής απάτης, καθώς και πλαστογράφησης επαγγελματικών αρχείων.

Σημειώνεται ότι αυτή δεν είναι η μοναδική εκκρεμότητα που έχει ο πρώην πρόεδρος με την δικαιοσύνη καθώς υπάρχουν τουλάχιστον πέντε ακόμα υποθέσεις σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο.