Τέσσερα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Κίνας χαρακτηρίστηκαν ως "ελεγχόμενα από την κυβέρνηση" από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα China Central Television (CCTV), China News Service, People's Daily και Global Times, τα οποία -σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Στίλγουελ που είναι αρμόδιος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ζητήματα της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού- βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Μάλιστα, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτάγκους ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της:
"Οι εννέα συνολικά οντότητες πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για τον ορισμό μιας "ξένης αποστολής" βάσει του Νόμου περί Ξένων Αποστολών", δηλαδή "ανήκουν ουσιαστικά ή ελέγχονται ουσιαστικά από μια ξένη κυβέρνηση".
Σύμφωνα με τον νόμο περί ξένων αποστολών (Foreign Mission Act), οι Κινέζοι ομόλογοι τους πρέπει στο εξής να δώσουν πλήρη κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων και του ανθρώπινου δυναμικού που έχουν τα μέσα ενημέρωσης στο έδαφος των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Μάρτιο, η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε αυστηρά όρια στο μέγεθος του προσωπικού για τα κινεζικά μέσα μαζικής ενημέρωσης που λειτουργούν στις ΗΠΑ, μειώνοντάς το από 160 άτομα σε 100. Ένα μήνα νωρίτερα τον
Φεβρουάριο χαρακτήρισε και επισήμως, τα κινεζικά πρακτορεία ειδήσεων Xinhua News Agency, China Global Television (CGTN), China Radio International, China Daily και Hai Tian Development USA, "ξένες αποστολές".
Όταν ξέσπασε η κρίση του κορονοϊου, η Κίνα ανακάλεσε τα διαπιστευτήρια Τύπου τριών δημοσιογράφων της «WSJ», αφότου η εφημερίδα αρνήθηκε να απολογηθεί για άρθρο στήλης που χαρακτήριζε την Κίνα "μεγάλο ασθενή της Ασίας". Ακολούθως, το Πεκίνο ανακάλεσε τις διαπιστεύσεις Αμερικανών ανταποκριτών των New York Times και της Washington Post.