ΗΠΑ: Πρόταση στο Κογκρέσο για κυρώσεις στην Τουρκία λόγω S-400

ΗΠΑ: Πρόταση στο Κογκρέσο για κυρώσεις στην Τουρκία λόγω S-400

Τρεις γερουσιαστές των ΗΠΑ πρότειναν νομοσχέδιο με κυρώσεις στην κυβέρνηση της Τουρκίας για την αγορά των πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γερουσιαστής Adam Kinzinger  ο οποίος και ανάρτησε το περιεχόμενο της σχετικής πρωτοβουλίας στην ιστοσελίδα του. 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι κυρώσεις προτείνεται να τεθούν με την εφαρμογή του νόμου για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA) και προτείνουν να αναγνωριστεί η προμήθεια S-400 ως «ουσιαστική συναλλαγή», η οποία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία των ΗΠΑ απαιτεί την επιβολή κυρώσεων.

Όπως αναφέρει ο γερουσιαστής «η Τουρκία συνέχισε να λαμβάνει αμφισβητήσιμες αποφάσεις που δεν αντικατοπτρίζουν την ηγεσία μιας χώρας του ΝΑΤΟ. Και πριν από ένα χρόνο αυτήν την εβδομάδα, η Τουρκία αγνόησε τις προειδοποιήσεις των μελών του ΝΑΤΟ σχετικά με αυτήν τη συμφωνία όπλων με τη Ρωσία και δέχτηκε την πρώτη δόση του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400. Πρέπει να καταστήσουμε πολύ σαφές ότι οι ενέργειές τους δεν θα γίνουν ανεκτές και θα έχουν σοβαρές συνέπειες. Η νομοθεσία μας το κάνει αυτό και καθιστά τις ενέργειες της Τουρκίας ένα ρητώς επιτρεπτό αδίκημα».

«Σε μια στιγμή που το Κρεμλίνο διατάσσει τις μυστικές υπηρεσίες της να εμπλακούν σε αποσταθεροποιητικές και επιθετικές συμπεριφορές εναντίον δημοκρατιών σε όλο τον κόσμο, πρέπει να είμαστε σε θέση να θεωρούμε την Τουρκία υπεύθυνη για συνεργασία με τη Ρωσία που αντιβαίνει στα κοινά συμφέροντα ασφάλειας των Ηνωμένες Πολιτείες και ΝΑΤΟ » συνέχισε.

Το σχετικό έγγραφο με την πρόταση που κατέθεσαν οι γερουσιαστές εδώ