ΗΠΑ: Μεγάλη κυβερνοεπίθεση σε νοσοκομειακή αλυσίδα

ΗΠΑ: Μεγάλη κυβερνοεπίθεση σε νοσοκομειακή αλυσίδα

Τα συστήματα υπολογιστών της Universal Health Services Inc., μιας από τις μεγαλύτερες νοσοκομειακές αλυσίδες των ΗΠΑ δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση, η οποία κατέστρεψε τους υπολογιστές της εταιρείας, ανάγκασε να ακυρωθούν δεκάδες χειρουργικές επεμβάσεις και ακινητοποίησε εκατοντάδες ασθενοφόρα.

"Η Universal Health αναγκάστηκε να αποσυνδέσει όλα τα υπολογιστικά της συστήματα που χρησιμοποιούνται για ιατρικά αρχεία, εργαστήρια και φαρμακεία σε περίπου 250 εγκαταστάσεις της ανά την αμερικανική επικράτεια για να σταματήσει την περαιτέρω εξάπλωση της επίθεσης με κακόβουλο λογισμικό", δήλωσε ο πρόεδρος της Μαρκ Μίλερ σε συνέντευξη τύπου χθες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αξιωματούχου, η κυβερνοεπίθεση δεν έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Παράλληλα τόνισε ότι συνεργάζεται με το FBI προκειμένου να αποκαλύψουν τους δράστες της επίθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πάροχος εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης, στην τελευταία ετήσια έκθεσή του, είχε προειδοποιήσει ότι μια κυβερνοεπίθεση θα μπορούσε να θέσει σε άμεσο κίνδυνο τα προσωπικά δεδομνα εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών. 

Οι κυβερνοεπίθεσεις με στόχο τα προσωπικά δεδομένα είναι όλο και πιο συχνές στις ΗΠΑ. Πριν λίγες μέρες, η Tyler Technologies, κορυφαίος πάροχος τεχνολογικών υπηρεσιών της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δέχτηκε ransomware επίθεση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της λειτουργίας της. Η Tyler Technologies είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης software και τεχνολογικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που παρέχει τεχνική υποστήριξη σε δεκάδες τοπικές αρχές. 

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο πιστωτικός κολοσσός Equifax είχε αποκαλύψει την παραβίαση δεδομένων το Σεπτέμβριο του 2017, μήνες αφότου ανακάλυψε ότι οι χάκερ είχαν σπάσει στα συστήματά ασφαλείας της.

Έρευνα έδειξε ότι η εταιρεία απέτυχε να διορθώσει τα κενά ασφάλειας σε έναν ιστότοπο που γνώριζε ότι ήταν ευάλωτος για εβδομάδες, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στους χάκερ να «ρίξουν» τους διακομιστές (severs) και να κλέψουν τεράστιους όγκους προσωπικών δεδομένων. Συνομιλία 150 εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα αμερικανων πολιτών ήτοι διευθύνσεις, αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης και αριθμοί πιστωτικών καρτών υποκλάπηκαν στην παραβίαση.