7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

ΗΠΑ: Η Σάρλοτσβιλ ξηλώνει αγάλματα στρατηγών της Συνομοσπονδίας

ΗΠΑ: Η Σάρλοτσβιλ ξηλώνει αγάλματα στρατηγών της Συνομοσπονδίας
AP Photo/John C Clark

Ένα άγαλμα του στρατηγού της Συνομοσπονδίας των Πολιτειών του Νότου Ρόμπερτ Ε. Λη ξηλώθηκε σήμερα στην πόλη Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, σχεδόν τέσσερα χρόνια αφότου οι διαμαρτυρίες υποστηρικτών της λεγόμενης λευκής υπεροχής για τα σχέδια για το ξήλωμά του είχαν οδηγήσει σε συγκρούσεις, κατά τις οποίες μία γυναίκα σκοτώθηκε από αυτοκίνητο που έπεσε πάνω της.

Επιπροσθέτως λίγο μετά την αφαίρεση του αγάλματος του Λη, ένα άγαλμα του στρατηγού της Συνομοσπονδίας Τόμας «Στόουνγουολ» Τζάκσον ξηλώθηκε από τη βάση του σε άλλο πάρκο της πόλης. Άνθρωποι, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί εκεί ώρες νωρίτερα, επευφημούσαν καθώς τα αγάλματα φορτώνονταν σε φορτηγά και απομακρύνονταν.

Υπενθυμίζεται ότι αγάλματα προς τιμήν ηγετών της Συνομοσπονδίας, που υποστήριζε τη δουλεία στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο κέντρο διαμαρτυριών κατά του ρατσισμού.

Να σημειωθεί ότι η σχεδιαζόμενη αφαίρεση του αγάλματος του Λη το 2017 είχε προκαλέσει μια συγκέντρωση υπέρμαχων της «λευκής υπεροχής», η οποία έγινε αιματηρή όταν ένας αυτοχαρακτηριζόμενος νεοναζί οδήγησε ένα αυτοκίνητο πάνω στο πλήθος σκοτώνοντας μια αντιδιαδηλώτρια, την 32χρονη Χέδερ Χέγιερ.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, το δημοτικό συμβούλιο της Σάρλοτσβιλ έδωσε ομόφωνα εντολή να αφαιρεθεί το άγαλμα του Τζάκσον.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η Σάρλοτσβιλ θα κρατήσει τα αγάλματα σε αποθήκη μέχρι να λάβει μια τελική απόφαση για το τι θα τα κάνει, ανέφεραν αξιωματούχοι σε δήλωση που εξέδωσαν χθες, Παρασκευή.

 Διαβάστε ακόμα:

Και τα αγάλματα έχουν ψυχή και Ιστορία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ