ΗΠΑ: Διάταγμα Τραμπ να παραμείνουν ανοικτά τα εργοστάσια κρέατος

ΗΠΑ: Διάταγμα Τραμπ να παραμείνουν ανοικτά τα εργοστάσια κρέατος

Υπό τον φόβο έλλειψης τροφίμων στα σούπερ μάρκετ εξαιτίας του κορονοϊού, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα ώστε να μην κλείσουν οι μονάδες επεξεργασίας κρέατος.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι «τυχόν περιττό κλείσιμο» αυτών των εγκαταστάσεων μπορεί να διαταράξει την αλυσίδα εφοδιασμού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο υπουργός Γεωργίας, Σάνι Πέρντιου, έχει την εξουσία να «λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα βάσει αυτής της ενότητας και να διασφαλίσει ότι οι μονάδες επεξεργασίας κρέατος και πουλερικών θα συνεχίσουν να λειτουργούν».

Το Associated Press, επικαλούμενο έναν ανώνυμο ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ανέφερε ότι η διοίκηση του Τραμπ προχώρησε στο διάταγμα για να αποτρέψει πιθανή πτώση έως και κατά 80% της διαθεσιμότητας κρέατος στα σούπερ μάρκετ σε εθνικό επίπεδο.

Προ δύο εβδομάδων, η Smithfield Foods, η μεγαλύτερη παραγωγός χοιρινού κρέατος παγκοσμίως, προχώρησε στο κλείσιμο την εργοστασίων της, σπείροντας ανησυχίες για έλλειψη κρέατος στην αμερικανική αγορά. Στο εργοστάσιο, το οποίο προμηθεύει περίπου το 5% του χοιρινού κρέατος στις ΗΠΑ, βρέθηκαν 200 κρούσματα κορονοϊού.

Την ίδια στιγμή, η Tyson Foods χρειάστηκε να αναστείλει μέρος των δραστηριοτήτων της, όταν σε μονάδα στην οποία σφάζονται καθημερινά 10.000 χοίροι νόσησαν 25 εργαζόμενοι και χρειάστηκε να μεταφερθούν τα ζώα σε άλλες μονάδες. Η Tyson, αντιμετώπισε μείωση τζίρου κατά 35%-40%. «Η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων σπάει», δήλωσε ο Τζον Ταισον, πρόεδρος της εταιρείας με αφορμή τις ελλείψεις που αναμένεται να σημειωθούν.