ΗΠΑ: Απειλούνται με «oμοσπονδιακό λουκέτο» εν μέσω πανδημίας

ΗΠΑ: Απειλούνται με «oμοσπονδιακό λουκέτο» εν μέσω πανδημίας

Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, το Κογκρέσο έχει ελάχιστο χρόνο προκειμένου να αποτρέψει το λουκέτο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης την ώρα που οι Γερουσιαστές διαπραγματεύονται και το τεράστιο πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται με αμείωτο βαθμό καθώς οι νομοθέτες του Κογκρέσου πρέπει να περάσουν και ένα χρηματοδοτικό μέτρο για να διατηρήσουν την κυβέρνηση σε λειτουργία, την ώρα που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες για το πακέτο στήριξης της οικονομίας.

Τα νομοθετικά σώματα, η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων, έχουν τη δυνατότητα να εγκρίνουν ένα νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση-γέφυρα των ομοσπονδιακών υπηρεσιών προκειμένου να διατηρήσουν σε λειτουργία την κυβέρνηση.

Οι ηγέτες της Γερουσίας θα χρειαστούν ομόφωνη συγκατάθεση και από τα 100 μέλη του ανώτερου σώματος για να περάσουν το βραχυπρόθεσμο μέτρο χρηματοδότησης έως την σημερινή προθεσμία που λήγει τα μεσάνυχτα.

Την ίδια ώρα και ενώ το πακέτο στήριξης της οικονομίας έδειχνε να οδεύει προς την ολοκλήρωση του, έχουν εγερθεί σημαντικές διαφωνίες και από τις δυο πλευρές.

Ο γερουσιαστής Τζος Χοουλι των Ρεπουμπλικάνων τάσσεται υπέρ της άμεσης αποστολής επιταγών 1,200 δολαρίων σε όλους τους Αμερικανούς, την ώρα που ο συνάδελφος του επίσης Ρεπουμπλικανός Ρον Τζονσον από το Ουισκόνσιν, διαμαρτυρήθηκε για την έγκριση του μέτρου λόγω ανησυχιών σχετικά με το εθνικό χρέος.

Το προτεινόμενο πακέτο στήριξης έχει χωριστεί σε δυο σκέλη. Ένα κομμάτι ύψους 748 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει έναν άλλο γύρο βοήθειας του Προγράμματος Προστασίας Paycheck για μικρές επιχειρήσεις, επιδόματα ανεργίας και περισσότερα χρήματα για σχολεία, διανομή εμβολίων και άλλα ευρέως συμφωνηθέντα αντικείμενα.

Το δεύτερο κομμάτι, 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συνδέει τα πλέον ακανθώδη ζητήματα των διαπραγματεύσεων περισσότερα χρήματα για κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις και προστασία από αγωγές και εξώσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στα τέλη Μαρτίου, κι ενώ η πανδημία του Covid-19 σάρωνε τη χώρα, με σοβαρές επιπτώσεις και στον οικονομικό τομέα, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι είχαν συμφωνήσει να ψηφίσουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ένα γιγαντιαίο σχέδιο βοήθειας ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που συμπεριελάμβανε μεταξύ άλλων επιδόματα ανεργίας 600 δολαρίων την εβδομάδα. Ωστόσο, το πρόγραμμα έληξε στα τέλη Ιουλίου.