ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2017η
Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ: Σχετικά χαμηλός ο κίνδυνος του εμβολίου AstraZeneca

Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ: Σχετικά χαμηλός ο κίνδυνος του εμβολίου AstraZeneca

Ο κίνδυνος από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι σχετικά χαμηλός, δήλωσε σήμερα ειδικός του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI) σημειώνοντας ότι πως 1.000 άνθρωποι στο ένα εκατομμύριο έχουν πεθάνει από Covid-19, σε σύγκριση με πιθανόν 1 στο ένα εκατομμύριο από επιπλοκές που συνδέονται με το εμβόλιο.

Χθες, Δευτέρα, η Γερμανία ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 έπειτα από πληροφορίες για θρομβώσεις σε εμβολιασμένους. Η απόφαση ελήφθη κατόπιν συστάσεως του Ινστιτούτου Πάουλ Έρλιχ (PEI), της γερμανικής αρχής που είναι αρμόδια για τα εμβόλια, έπειτα από επτά περιστατικά θρόμβωσης, περιλαμβανομένων τριών θανάτων.

Μια προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη, συνάντηση της Μέρκελ με τους επικεφαλής των κρατιδίων για να συζητήσουν τη χορήγηση εμβολίων κατά της Covid-19 από οικογενειακούς γιατρούς αναβλήθηκε μέχρι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) να ολοκληρώσει την εξέταση του εμβολίου της AstraZeneca, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Μπρόκμαν δήλωσε ότι είναι σκόπιμο να εξηγηθούν οι σχετικοί κίνδυνοι στον πληθυσμό και επισήμανε πως 1.000 άνθρωποι στο ένα εκατομμύριο έχουν πεθάνει από Covid-19, σε σύγκριση με πιθανόν 1 στο ένα εκατομμύριο από επιπλοκές που συνδέονται με το εμβόλιο.

«Στις ομάδες κινδύνου, ο κίνδυνος να πεθάνει κάποιος από Covid είναι πολύ, πολύ υψηλότερος. Αυτό σημαίνει πως είναι πιθανόν 100.000 φορές πιο πιθανό να πεθάνεις από Covid απ' ό,τι από το εμβόλιο της AstraZeneca», δήλωσε.

Αύξηση κρουσμάτων

Στο μεταξύ, τα κρούσματα του κορονοϊου αυξάνονται εκθετικά στη Γερμανία, δήλωσε σήμερα ο ειδικός του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI). Ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 που ανακοινώθηκε σήμερα ήταν 83,7, καταγράφοντας άνοδο από τα 68 που ήταν πριν από μία εβδομάδα, ενώ το (RKI) έχει ανακοινώσει πως ο αριθμός αυτός μπορεί να φθάσει τα 200 μέχρι τα μέσα του ερχόμενου μήνα.

«Βρισκόμαστε στο τρίτο κύμα (της πανδημίας Covid-19). Αυτό δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί. Και σ' αυτό το σημείο χαλαρώσαμε τους περιορισμούς και αυτό επιταχύνει την εκθετική αύξηση», δήλωσε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD ο Ντιρκ Μπρόκμαν, επιδημιολόγος στο RKI.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και οι επικεφαλής των κρατιδίων συμφώνησαν νωρίτερα αυτό το μήνα σε μια σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών, προβλέποντας ωστόσο και για ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης», ώστε οι αρχές να μπορούν να επιβάλλουν και πάλι περιορισμούς, αν ο αριθμός των κρουσμάτων είναι αυξημένος πάνω από τα 100 ανά 100.000 για τρεις διαδοχικές ημέρες.

Σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 αυξήθηκε σε 83,7 από 68 που ήταν πριν από μία εβδομάδα και το RKI έχει δηλώσει πως ο αριθμός αυτός μπορεί να φθάσει τα 200 μέχρι τα μέσα του ερχόμενου μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ