8ος χρόνος, ημέρα 2475η
Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022

Independent: ΧΕ, η νέα υπό- παραλλαγή της Όμικρον

Independent: ΧΕ, η νέα υπό- παραλλαγή της Όμικρον

Μια νέα υπο-παραλλαγή της Όμικρον εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό, σύμφωνα με τον Independent.

Το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (ONS) ανέφερε ότι 4,9 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο μολύνθηκαν από την COVID-19 το περασμένο Σαββατοκύριακο – ένα υψηλό ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι οι κάτοικοι μπορούν να αλληλεπιδρούν ελεύθερα μετά την άρση των περιορισμών που σχετίζονται με την COVID-19 και την εμφάνιση της υπο-παραλλαγής Omicron BA.2, γνωστής και ως «Silent Omicron».

«Τώρα, ωστόσο, έχει εντοπιστεί μια άλλη μετάλλαξη που θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική», προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Το XE είναι μια μετάλλαξη των στελεχών BA.1 και BA.2 της παραλλαγής Omicron – που ονομάζεται «ανασυνδυασμένη».

Σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι η ανασυνδυασμένη μετάλλαξη XE εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 19 Ιανουαρίου, δηλώνοντας ότι οι αρχικές δοκιμές αποκάλυψαν ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική.

ΠΟΥ: Αξιολογεί αν είναι επικίνδυνες δυο νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι παρακολουθεί μερικές δεκάδες περιπτώσεις δύο νέων υποπαραλλαγών του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους Όμικρον του κορονοϊού για να αξιολογήσει εάν είναι πιο μολυσματικές ή επικίνδυνες, σύμφωνα με το Reuters.

Έχει προσθέσει τις BA.4 και BA.5, παραλλαγές της αρχικής παραλλαγής BA.1 Όμικρον, στη λίστα της για παρακολούθηση. Ήδη παρακολουθεί τα BA.1 και BA.2 - πλέον παγκοσμίως κυρίαρχες παραλλαγές - καθώς και τα BA.1.1 και BA.3.

Ο ΠΟΥ είπε ότι άρχισε να τους παρακολουθεί λόγω των «πρόσθετων μεταλλάξεων που πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για να κατανοηθεί ο αντίκτυπός τους στο δυναμικό διαφυγής του ανοσοποιητικού». Οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς, αλλά μόνο ορισμένες μεταλλάξεις επηρεάζουν την ικανότητά τους να εξαπλωθούν ή να αποφύγουν την προηγούμενη ανοσία από τον εμβολιασμό ή τη μόλυνση ή τη σοβαρότητα της νόσου που προκαλούν.

Για παράδειγμα, το BA.2 αντιπροσωπεύει τώρα σχεδόν το 94% όλων των περιπτώσεων αλληλουχίας και είναι πιο μεταδοτικό από τα «αδέρφια του», αλλά τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι δεν είναι πιο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.

Μόνο μερικές δεκάδες περιπτώσεις BA.4 και BA.5 έχουν αναφερθεί στην παγκόσμια βάση δεδομένων GISAID, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το BA.4 βρέθηκε στη Νότια Αφρική, τη Δανία, τη Μποτσουάνα, τη Σκωτία και την Αγγλία από τις 10 Ιανουαρίου έως τις 30 Μαρτίου.