Ηλ. Μόσιαλος: Τι ισχύει για τον εμβολιασμό των γυναικών που θηλάζουν

Ηλ. Μόσιαλος: Τι ισχύει για τον εμβολιασμό των γυναικών που θηλάζουν

Στον εμβολιασμό των γυναικών που θηλάζουν μωρό, αναφέρεται με νέα του ανάρτηση στο Facebook, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

«Πολλοί επιστημονικοί σύλλογοι αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν εξηγήσει πως το εμβόλιο είναι βιολογικά και κλινικά απίθανο να θέσει σε κίνδυνο το θηλάζον παιδί, άρα το εμβόλιο μπορεί να προσφερθεί στις θηλάζουσες όπως στο γενικό πληθυσμό» γράφει μεταξύ άλλων ο κ. Μόσιαλος.

Ολόκληρη η ανάρτηση έχει ως εξής:

Πολλοί επιστημονικοί σύλλογοι αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν εξηγήσει πως το εμβόλιο είναι βιολογικά και κλινικά απίθανο να θέσει σε κίνδυνο το θηλάζον παιδί, άρα το εμβόλιο μπορεί να προσφερθεί στις θηλάζουσες όπως στο γενικό πληθυσμό.

Ας δούμε τι εννοούν με το «είναι βιολογικά και κλινικά απίθανο να θέσουν τα εμβόλια σε κίνδυνο το θηλάζον παιδί».

Πιο συγκεκριμένα τα εμβόλια COVID-19 που ως τώρα έχουν στην Ευρώπη και αυτά που µάλλον θα εγκριθούν τους επόμενους μήνες δεν περιέχουν ζωντανό ιό και είναι απίθανο να βλάψουν ένα έμβρυο ή ένα θηλάζον μωρό. Το κύριο ερώτημα για κάποιες είναι εάν μια ποσότητα μιας ουσίας φιλτράρεται στο μητρικό γάλα. Ακόμα όμως κι αν ένα φάρμακο ή εμβόλιο καταλήξει στο μητρικό γάλα, δεν είναι απαραίτητο πως θα φτάσει στο μωρό. Οτιδήποτε περνά από το μητρικό γάλα πρέπει επίσης να περάσει από τα οξέα στο στομάχι και το έντερο του μωρού.

Αν σκεφτούμε πως το mRNA έτσι κι αλλιώς θα αδρανοποιηθεί σε ώρες μετά τον εμβολιασμό, μένει μόνο το λιπιδικό κάλυμμα του εμβολίου. Οι ειδικοί λένε πως κατά τη διάρκεια της γαλουχίας, είναι απίθανο τα νανολιπίδια του εμβολίου να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να φτάσουν στον ιστό του μαστού. Αλλά ακόμα και αν φτάσει κάτι, είναι ακόμη λιγότερο πιθανό είτε λιπίδια (και πολύ λιγότερο το mRNA όπως είπα) να μεταφερθούν στο γάλα. Στην απίθανη - κατά τους ειδικούς- περίπτωση που το mRNA του εμβολίου υπάρχει στο γάλα, αναμένεται να αποδομηθεί και να μην έχει βιολογικές επιπτώσεις.

Ταυτόχρονα να πούμε πως ίσως υπάρχει όφελος από τον εμβολιασμό της θηλάζουσας μητέρας στο παιδί. Αφού το εμβόλιο ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας για να δημιουργήσει αντισώματα κατά του κορονοϊού, τα αντισώματα μπορεί να περάσουν στο μητρικό γάλα.

Τα μωρά - ως γνωστόν- λαμβάνουν προσωρινή προστασία από τις μητέρες τους με αυτόν τον τρόπο. Στην περίπτωση του κορονοϊού, αντίστοιχα, κάποιες μελέτες αναφέρουν πως έχουν βρεθεί αντισώματα στο μητρικό γάλα των γυναικών που είχαν προηγουμένως μολυνθεί, αν και δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο βραχεία είναι η προστασία που παρέχουν αυτά τα αντισώματα στα μωρά.