Ιαπωνία: Οι πιθανοί διάδοχοι του Σίνζο Άμπε

Ιαπωνία: Οι πιθανοί διάδοχοι του Σίνζο Άμπε

Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του για λόγους υγείας. Θα παραμείνει εν ενεργεία έως ότου το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LPD) ορίσει νέο ηγέτη, η εκλογή του οποίου θα επιβεβαιωθεί επίσημα από το κοινοβούλιο.

Οι πιθανότεροι υποψήφιοι για να αναλάβουν τα ηνία της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου είναι οι ακόλουθοι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Τάρο Άσο

Ο υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο, 79 ετών, εκτελεί επίσης χρέη αντιπροέδρου της κυβέρνησης, και αποτελεί βασικό στέλεχος της κυβέρνησης του Άμπε. Αν δεν υπάρξει σαφής συναίνεση σχετικά με τη διαδοχή του Άμπε, το LDP θα μπορούσε να ορίσει τον Άσο μεταβατικό πρωθυπουργό.

Ο Άσο είχε εκλεγεί ηγέτης του LDP και κατ’ επέκταση πρωθυπουργός, το 2008, με την ελπίδα ότι θα βελτίωνε την αποδοχή του κόμματος, αντιθέτως όμως, το LDP σημείωσε ιστορική ήττα στις εκλογές του 2009 και παρέμεινε για τρία χρόνια αντιπολίτευση.

Σιγκέρου Ισίμπα

Πρώην Υπουργός Άμυνας και από τους λίγους επικριτές του Άμπε στο εσωτερικό του LDP, ο Ισίμπα, 63 ετών, βρίσκεται στην κορυφή των βουλευτών που οι ψηφοφόροι θα επιθυμούσαν να δουν στη θέση του πρωθυπουργού, αλλά είναι λιγότερο δημοφιλής στα στελέχη του κόμματος.

Ο Ισίμπα είχε επίσης αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της γεωργίας και της αναζωογόνησης των τοπικών οικονομιών.

Φούμιο Κισίντα

Ο Κισίντα, 63 ετών, υπηρέτησε ως Υπουργών Εξωτερικών της κυβέρνησης του Άμπε από το 2012 έως το 2017, η διπλωματία όμως παρέμενε κυρίως στα χέρια του πρωθυπουργού.

Ο βουλευτής από τη Χιροσίμα θεωρείται ευνοούμενος του Άμπε για τη διαδοχή, είναι όμως λιγότερο δημοφιλής μεταξύ των ψηφοφόρων.

Τάρο Κόνο

Ο υπουργός Άμυνας Τάρο Κόνο, 56 ετών, έχει τη φήμη του ατίθασου, ωστόσο έχει σεβαστεί τις βασικές πολιτικές του Άμπε, μεταξύ των οποίων και η σκληρή στάση απέναντι στο Νότια Κορέα.

Έχει διατελέσει επίσης Υπουργός Εξωτερικών και Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ είναι γνωστός για τις συντηρητικές απόψεις του.

Γιοσιχίντε Σούγκα

Ο Σούγκα, 71 ετών, αυτοδημιούργητος πολιτικός ήταν ένας από τους συμμάχους του Άμπε, που τον ώθησαν να διεκδικήσει ξανά την πρωθυπουργία το 2012.

Ο Άμπε τον όρισε κυβερνητικό εκπρόσωπο και του ανέθεσε επίσης καθήκοντα συντονισμού των πολιτικών της κυβέρνησης.

Η επιρροή του ωστόσο έχει μειωθεί από τον προηγούμενο Οκτώβριο, όπου σκάνδαλα έριξαν δύο Υπουργούς από το στενό του περιβάλλον.

Σιντζίρο Κοϊζούμι

Ο Κοϊζούμι, 39 ετών, υπουργός Περιβάλλοντος και γιος του χαρισματικού πρώην πρωθυπουργού Γιουνισίρο Κοϊζούμι, αναφέρεται συχνά ως μελλοντικός πρωθυπουργός, αλλά είναι πολλοί αυτοί που τον θεωρούν πολύ νέο.

Συντάσσεται με κάποιες από τις συντηρητικές απόψεις του Άμπε, αλλά έχει αναφερθεί και σε σχέδια μεταρρυθμίσεων, όπως η μείωση της χρήσης άνθρακα στην Ιαπωνία, φροντίζοντας ωστόσο να μην έρθει σε σύγκρουση με τους ανώτερους στην ιεραρχία του κόμματος.

Κατσουνόμπου Κάτο, Γιασουτόσι Νισιμούρα

Ως Υπουργός Υγείας, ο Κάτο, 64 ετών, βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής κατά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού στην Ιαπωνία, όμως ο τότε Υπουργός Οικονομίας, Γιασουτόσι Νισιμούρα, 57 ετών, αναδείχθηκε τελικά σε συντονιστή της πολιτικής κατά του ιού.

Σέικο Νόντα

Η Νόντα, 59 ετών, δεν έχει κρύψει την επιθυμία της να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας. Η πρώην Υπουργός Εσωτερικών, που ασκεί κριτική στον Άμπε, έχει επίσης διατελέσει Υπουργός για τη Γυναικεία Χειραφέτηση, δεν κατάφερε όμως να βρει υποστήριξη στον αγώνα για την ηγεσία του κόμματος το 2018.