Η στρατηγική για την ανάσχεση της πανδημίας - «Όχι» σε γενικό lockdown λέει η κυβέρνηση

Η στρατηγική για την ανάσχεση της πανδημίας - «Όχι» σε γενικό lockdown λέει η κυβέρνηση

Σταθερή παραμένει η κυβερνητική στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, μετά και την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, με έμφαση να δίνεται στην εφαρμογή των μέτρων που ήδη ισχύουν, την επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης και την ενίσχυση του ΕΣΥ. Με τα έως τώρα δεδομένα,  το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown δεν βρίσκεται στις σκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου, κάτι που τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Την ίδια στιγμή σε εγρήγορση βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, κρούσματα της οποίας εντοπίζονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Αρχής γενομένης από σήμερα Δευτέρα, ο πρωθυπουργός και οι στενοί συνεργάτες του πραγματοποιούν συσκέψεις, προκειμένου να εξετάζονται τα νέα δεδομένα, να εκτιμώνται τα επικαιροποιημένα επιδημιολογικά στοιχεία, καθώς και οι κινήσεις και πρωτοβουλίες παγκοσμίως για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Μάλιστα, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, ο Κυρ. Μητσοτάκης παραμένει σταθερός στο θετικό σενάριο, με βασικό άξονα το «όχι» στο ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal στις κλειστές συσκέψεις στο πρωθυπουργικό γραφείο έχει επισημανθεί η αναγκαιότητα επιμονής των όλων προσπαθειών πάνω σε τρεις άξονες, για τους οποίους τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα κρίνονται ικανοποιητικά, εκείνων της ενίσχυσης της εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα, της στήριξης του ΕΣΥ και της αξιοποίησης των μονοκλωνικών φαρμάκων.

Οικονόμου: Η χώρα δεν θα κλείσει
 

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, επανέλαβε τη σταθερή στρατηγική της κυβέρνησης ώστε η χώρα να μην κλείσει και να μην τεθούν περιορισμοί στους εμβολιασμένους, με «μέτρα που θα συνιστούν μικρό, μεσαίο ή μεγάλο lockdown».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την πολυμέτωπη προσπάθεια για την ανάσχεση της πανδημίας, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές, να στηριχθεί το Σύστημα Υγείας και να παραμείνουν ανοιχτές η οικονομία, η εκπαίδευση και η κοινωνία. 

Πρόσθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις και συνεχίζει την εφαρμογή της δυναμικής στρατηγικής που έχει χαράξει και εστιάζει στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στην εφαρμογή των μέτρων που ήδη ισχύουν και στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την πρώτη όσο και με την τρίτη δόση.

Ειδικότερα για την παραλλαγή «Όμικρον», ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι αποφασίστηκαν ήδη - ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής - και εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα περιορισμού και ελέγχου των πολιτών που σκοπεύουν να ταξιδέψουν προς τη χώρα μας, από αυτές τις περιοχές. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει απευθείας πτήσεις από τις χώρες αυτές.

Γεωργιάδης: Καμία πιθανότητα να κλείσει η αγορά τα Χριστούγεννα
 

Κατηγορηματικός ότι η αγορά θα παραμείνει ανοιχτή τα Χριστούγεννα, εμφανίστηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να επιβληθεί lockdown.

Σχολιάζοντας την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Όμικρον στην Ευρώπη, σημείωσε ότι «μια μετάλλαξη δεν είναι σίγουρο αν θα επικρατήσει. Φαίνεται ότι δε δείχνει να έχει προς το παρόν πολύ μεγάλη νόσηση».

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε πως «προς το παρόν δεν έχει αλλάξει κάτι στην Ελλάδα. Η πανδημία σταδιακά ξεφουσκώνει, αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει δουλεύουν, ο στόχος μας είναι να έχουμε γιορτές με ανοιχτά καταστήματα και ανοιχτά εστιατόρια για να δουλέψει ο κόσμος και να κινηθεί η οικονομία».