Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να συζητήσει προμήθεια μαχητικών στη Τουρκία

Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να συζητήσει προμήθεια μαχητικών στη Τουρκία

Ένας αξιωματούχος της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας (FSMTC) δήλωσε ότι το Κρεμλίνο είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί την πώληση προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την τουρκική έκδοση της ιστοσελίδας Sputnik, το ενδιαφέρον της Τουρκίας να αποκτήσει νέα ρωσικά αεροσκάφη όπως το SU-35 ή το SU-57 5ης γενιάς έγινε γνωστό κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο MAKS Air Show το 2019 όπου παραβρέθηκε μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας (IDEX) 2021 στο Ντουμπάι την Κυριακή, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές εξαγωγές προς τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική έφτασαν τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. 

H Τουρκία από την πλευρά της, μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 λόγω της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, αναζητά αγωνιωδώς εναλλακτικές λύσεις.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο η Άγκυρα να αγοράσει μαχητικά από την Μόσχα. Τον Αύγουστο, το αμερικανικό περιοδικό National Interest είχε δημοσιεύσει άρθρο το οποίο υποστήριζε ότι «Οι συνθήκες για μια τουρκο-ρωσική αεροδιαστημική συνεργασία θα μπορούσαν να θεωρηθούν ώριμες».

Μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί και πετούν 10 πρωτότυπα μαχητικά Su-57. Όπως αναφέρουν έγκυρες αμερικανικές ιστοσελίδες όπως το "AirForce Magazine" τα υποσυστήματα, από τον κινητήρα μέχρι το ραντάρ και τα ηλεκτρονικά πτήσης είναι ακόμα σε φάση δοκιμών, χωρίς ακόμα να έχει πιστοποιηθεί το κόστος τους. Ένας ακόμα πονοκέφαλος για την Τουρκία η οποία βρίσκεται σε φάση ναυπήγησης αεροπλανοφόρου είναι η πληροφορία ότι το παραπάνω ρωσικό μαχητικό δεν θα έχει τέτοια συμβατότητα.

AP Photo/Pavel Golovkin