Η πρώτη αεροδιακομιδή διασωληνωμένων από τη Β. Ελλάδα - Τρεις ασθενείς μεταφέρονται στην Αθήνα

Η πρώτη αεροδιακομιδή διασωληνωμένων από τη Β. Ελλάδα - Τρεις ασθενείς μεταφέρονται στην Αθήνα

Τρεις ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι στο νοσοκομείο της Δράμας μεταφέρονται μέσα σε ειδικές κάψουλες με C-130 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καβάλας σε νοσοκομεία της Αθήνας για να έχουν την περίθαλψη που χρειάζονται. Πρόκειται για δύο 76χρονους και ένας 75χρονο που νοσούν βαριά. Οι τρεις ασθενείς θα μεταφερθούν στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία και «Αττικόν». 

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, στο νοσοκομείο της Δράμας υπήρχε τις τελευταίες ημέρες μεγάλη πίεση ενώ είχαν προβλήματα με τη διάθεση οξυγόνου, γι’ αυτό και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά των τριών αυτών ανθρώπων καθώς η κατάσταση της υγείας τους είναι σοβαρή και θα πρέπει να νοσηλευθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Μιλώντας στο liberal.gr ο γενικός γραμματέας Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, είχε υπογραμμίσει πριν λίγες ημέρες πως σε κάθε περίπτωση υπάρχει σχέδιο για απομακρυσμένες διακομιδές, όπως συμβαίνει με τα περιστατικά στα νησιά αν παραστεί αντίστοιχα τέτοια ανάγκη, οι όποιες διακομιδές χρειαστούν θα γίνουν με το C-130 και τις "κάψουλες" που διαθέτει πλέον στη χώρα, για τη μεταφορά ασθενών με λοιμώδη νοσήματα, με όλες τις συνθήκες ασφαλείας. 

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα είναι ότι με βάση τα στοιχεία της Τετάρτης τα κρούσματα κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, παραμένουν διπλάσια από αυτά στην Αθήνα. Σε μια συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση καθώς η το σύστημα υγείας της πόλης συνεχίζει να δοκιμάζεται σκληρά, ο Κυρ. Μητσοτάκης πρόκειται να μεταβεί σε νοσοκομεία της πόλης και θα συνομιλήσει με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ θα συναντηθεί και με εκπρόσωπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στα νοσοκομεία της πόλης γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν εδώ και εβδομάδες μεγάλο αγώνα με το δεύτερο κύμα του κορονοϊού κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες. Χειρουργεία, μονάδες ανάνηψης και μετεγχειρητικής φροντίδας έχουν μετατραπεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας ΜΕΘ για ασθενείς με COVID19, ενώ όσες κλίνες μένουν κενές, καταλαμβάνονται άμεσα από άλλους ασθενείς.

Έχουν επιταχθεί κλίνες από ιδιωτικές κλινικές καθώς εκείνες στα δημόσια είναι πλέον γεμάτες, ενώ στον προαύλιο χώρο του 424 στρατιωτικού νοσοκομείου κατασκευάζεται κινητό νοσοκομείο. Εθελοντές νοσηλευτές και γιατροί από όλη την Ελλάδα και ειδικά από περιοχές όπου η πίεση λόγω κορονοϊού δεν είναι ασφυκτική, σπεύδουν να στελεχώσουν τα νοσοκομεία της πόλης, όπου ανακοινώθηκαν σήμερα 663 νέα κρούσματα, δηλαδή σχεδόν τα διπλάσια από τα 383 της Αττικής.