Δίκη Χρυσής Αυγής: Η πρόεδρος ζήτησε διευκρινίσεις από την εισαγγελέα για τις αναστολές - Νέα διακοπή

Η πρόεδρος ζήτησε διευκρινίσεις από την εισαγγελέα για τις αναστολές - Νέα διακοπή

Με το αίτημα της έδρας προς την εισαγγελέα της δίκης για συμπληρωματική πρόταση σχετικά με τις αναστολές που πρότεινε για τους καταδικασθέντες στην δίκη της Χρυσής Αυγής συνεχίστηκε την Τρίτη η διαδικασία, η οποία διεκόπη για το πρωί της Τετάρτης. 

Με μία ώρα καθυστέρηση, στις 11 το πρωί, αντί για τις 10, ξεκίνησε σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής. Η πρόεδρος, Μαρία Λεπενιώτη, ζήτησε να συμπληρωθεί η πρόταση της εισαγγελέως, Αδαμαντίας Οικονόμου, η οποία χθες πρότεινε αναστολή των ποινών για όλους.

Ζήτησε μάλιστα από την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου να τοποθετηθεί εκ νέου σε άλλη βάση για το θέμα των αναστολών για τις ποινές και σημείωσε ότι η εισαγγελέας αναληθώς πρότεινε προς το δικαστήριο ότι ο Ιω. Λαγός δεν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους, αναφερόμενη σε δικαστικές αποφάσεις που πιστοποιούν ότι ο ευρωβουλευτής τους είχε παραβιάσει. 

Ακόμη, κατά τη σημερινή σύντομη διαδικασία, η πρόεδρος ζήτησε από την εισαγγελέα της έδρας, κυρία Αδαμαντία Οικονόμου, να συμπληρώσει την πρότασή της για 11 πρόσωπα, τα οποία στο παρελθόν είχαν καταδικασθεί σε ποινές κάθειρξης (μεταξύ αυτών οι καταδικασθέντες για τη δολοφονία Λουκμάν).

Και αυτό γιατί, όπως διευκρίνισε η πρόεδρος, το ζήτημα αυτό συνδέεται με το εάν τα πρόσωπα αυτά είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων ή υπότροποι.

Απαντώντας, η εισαγγελέας ανέφερε πως, σύμφωνα με τα ποινικά μητρώα, πράγματι οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι έχουν καταδικασθεί στο παρελθόν για διάφορα αδικήματα σε ποινές κάθειρξης, ωστόσο, δεν τους συμπεριέλαβε στην πρότασή της, όπως είπε, γιατί έχουν εκτίσει τις ποινές τους, έχουν αποφυλακιστεί και τηρούν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί.

Η εισαγγελέας για τα πρόσωπα αυτά δήλωσε ότι εμμένει στην άποψή της περί χορήγησης ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεσή της.

Ο διάλογος που ακολούθησε μεταξύ της προέδρου και της εισαγγελέα είναι ο εξής:

- Πρόεδρος: ….Η κυρία εισαγγελέας ανέφερε ότι τα ποινικά μητρώα των καταδικασθέντων είναι λευκά πλην των ονομαστικά αναφερομένων….Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο ονομαστικά και 11 ακόμη καταδικασθέντες (τους αναφέρει ονομαστικά ) .... Πλην των πέντε προσώπων που καταδικάστηκαν για ήσσονος σημασίας πράξεις. Παρέλειψε όμως να αναφερθεί στους κατηγορουμένους που έχουν καταδικαστεί ακόμα και σε ποινές κάθειρξης. Όπως για παράδειγμα όσοι καταδικάσθηκαν για την ανθρωποκτονία Λουκμάν κα. Κατά τούτο, το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση. Δεύτερον η εισαγγελέας ανέφερε ότι κάποιοι εκ των καταδικασθέντων δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν. Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο δικηγόρος του κ. Ματθαιόπουλου και κατέθεσε κάποια έγγραφα όπου σε αυτά αναφέρεται ότι ο Ιωάννης Λαγός έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους. Άρα, πρέπει να αναζητηθεί με επιμέλεια της εισαγγελέα τυχόν βούλευμα για τον αν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους ο Ιωάννης Λαγός.

- Εισαγγελέας: Δεν είπα για ήσσονος απαξίας πράξεις….

 Πρόεδρος: Δεν έθεσα εκεί το θέμα. Είπα ότι ακόμα και για καταδίκες κάθειρξης δεν αναφερθήκατε.

- Εισαγγελέας: Αναφέρθηκα μόνο σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

- Πρόεδρος: Για τους άλλους ποια είναι η πρόταση;

- Εισαγγελέας: Όλοι τηρούν τους όρους (σ.σ. για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση). Ανέφερα μόνο όσους είχαν λευκό ποινικό μητρώο. Όσοι δεν ανέφερα εννοείται ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

- Πρόεδρος: Και η πρόταση ποια είναι;

- Εισαγγελέας: Να ανασταλεί και για αυτούς. Όλοι τηρούν τους όρους.

- Πρόεδρος: Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;

- Εισαγγελέας: Μάλιστα

- Πρόεδρος: Σημειώστε το κύριε γραμματέα. Για το θέμα Λαγού τώρα. Υπάρχει σχετικό βούλευμα ότι παραβίασε τους όρους; Το δικαστήριο διακόπτει για αύριο, ώστε με επιμέλεια της εισαγγελέα να αναζητηθεί το βούλευμα για τους περιοριστικούς όρους του κατηγορούμενου Λαγού.