Η... πατέντα των κινητοποιήσεων και το «πιστοποιητικό επιπολαιότητας» του ΣΥΡΙΖΑ

Η... πατέντα των κινητοποιήσεων και το «πιστοποιητικό επιπολαιότητας» του ΣΥΡΙΖΑ

22 Ιανουαρίου 2021, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει επισήμως πως η πρόταση Μητσοτάκη για κοινό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζοντας με τον γνωστό εμφατικό τρόπο ότι «έμεινε με ένα ακόμη πιστοποιητικό επιπολαιότητας». Χθες η Κομισιόν ανακοίνωσε πως το πιστοποιητικό θα λάβει νομική μορφή και θα γίνει ευρωπαϊκός κανονισμός.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε αυτή την ημέρα για να μεταβεί στη Βουλή να αφήσει υπονοούμενα για «διαλογές ασθενών» και να επιτεθεί στην Κυβέρνηση για την πανδημία, ζητώντας για μια ακόμη φορά να σταματήσει να νομοθετεί για να μην προκαλεί… συλλαλητήρια.

Σηκώνοντας εκ νέου του τόνους για την πανδημία και τη διαχείριση από την πλευρά της κυβέρνησης επιχείρησε να δημιουργήσει μια άκρως αρνητική εικόνα προκειμένου να αμβλύνει τις εντυπώσεις από την απόφαση της Κομισιόν να προχωρήσει στην υιοθέτηση της ελληνικής πρότασης που δημιουργεί μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας στις μετακινήσεις και τον τουρισμό ξεκλειδώνοντας ουσιαστικά την Ευρώπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγετική του ομάδα στήριξαν επί σειρά ημερών (πριν προκύψουν τα συλλαλητήρια και η πόλωση που στηρίχθηκε εν πολλοίς στην απεργία πείνας του αρχιεκτελεστή της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα) την αντιπολιτευτική τους γραμμή στην αποτυχία του εγχειρήματος Μητσοτάκη υποστηρίζοντας μάλιστα πως η Ευρώπη υιοθετεί την πρόταση Τσίπρα για την απόκτηση της πατέντας των εμβολίων.

«Ο κύριος Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του αντί να αποφασίσουν να δώσουν μια μάχη για την έγκαιρη επάρκεια εμβολίων, την εξασφάλιση της πατέντας ώστε να παραχθεί μαζικά και γρήγορα το εμβόλιο και να μην κρέμεται όλος ο ευρωπαϊκός πληθυσμός από το πλάνο παραγωγής τριών βιομηχανιών, επέλεξε να κάνει απλά μια κίνηση εντυπωσιασμού, μόνο και μόνο για να ακουστεί ότι κάτι έκανε» δήλωνε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και κατέληγε: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απέρριψε την καταφανώς προβληματική από πλευράς θεμελιωδών δικαιωμάτων πρότασή του και το μόνο που του μένει είναι ένα ακόμη πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας».

Λίγες ημέρες μετά ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζε με τον Γ. Κατρούγκαλο να δηλώνει πως η Ευρώπη λέει Ναι στην πρόταση για την πατέντα και Όχι στο πιστοποιητικό του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Φευ, για μια ακόμη φορά οι εξελίξεις έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στη δύσκολη θέση να επιχειρεί με τον γνωστό τρόπο των επιθέσεων και των καταγγελιών να καλύψει ένα ακόμη αυτογκόλ δίνοντας τα δικά του διαπιστευτήρια απόκτησης «πιστοποιητικού επιπολαιότητας»

Η χθεσινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή χαρακτηριστική. Οι τόνοι που χρησιμοποίησε για το θέμα της πανδημίας επιβεβαίωσαν τον πανικό που κυριάρχησε στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος πλέον έχει απωλέσει και τη δυνατότητα υποδαύλισης κινητοποιήσεων μετά την απόφαση του Δημήτρη Κουφοντίνα να λήξει την απεργία πείνας που αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος των συλλαλητηρίων.

Τα περί αστυνομοκρατίας και καταστολής ήδη ξεφουσκώνουν ως κυρίαρχο σύνθημα για τη δημιουργία του νέου κύματος αγανακτισμένων που εναγωνίως δείχνει να αναζητεί η Κουμουνδούρου αδυνατώντας να χτίσει πολιτικό αφήγημα με συγκεκριμένο σχέδιο και προτάσεις.

Η δε μάχη του διαδικτύου με τα τρολς και τα στελέχη του κόμματος που οργανωμένα επιδιώκουν να δημιουργήσουν ανάλογο κλίμα δείχνει να χάνεται εξαιτίας της έλλειψης ενδιαφέροντος από την πραγματική κοινή γνώμη. Μια κοινή γνώμη που διαπιστώνει πως γίνονται βήματα με βάσει συγκεκριμένο σχέδιο για την αλλαγή σελίδας και την έξοδο από το τούνελ που έχει μπει η χώρα με την πανδημία. Ακόμη και το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί την κόπωση και επιχειρεί με κάποια μέτρα να εκτονώσει την οποία πίεση εκλαμβάνεται θετικά.

Στο πλαίσιο αυτό το σχέδιο της δημιουργίας εντυπώσεων πέφτε στο κενό χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως δεν υπήρξαν φθορές και ρωγμές στην κυβερνητική εικόνα, που όμως αντισταθμίζοντας με την εν γένει στάση του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπολίτευσης γενικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να αναζητεί την… πατέντα που θα προκαλέσει φθορά στην κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει πέραν της τακτικής της πόλωσης και του διχασμού στην άρση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση. Άλλωστε και τα προσκλητήρια στα συλλαλητήρια την ώρα που η κρίση χτυπά «κόκκινο» αποτελούν μια προσπάθεια που εντάσσεται σε αυτή την τακτική.

Ταυτόχρονα όμως εμφανίζεται και μια εμμονή ως προς το νομοθετικό έργο με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά αναστολή της λειτουργίας της Βουλής κάνοντας λόγο για ένα «μορατόριουμ» προκαλώντας ερωτήματα ως προς τον εκβιαστικό χαρακτήρα του διλήμματος που θέτει.

Μιλώντας χθες στη Βουλή έθεσε εκ νέου το θέμα. «η κυβερνητική εκπρόσωπος κατηγορούσε για άλλη μια φορά ότι οργανώθηκαν πάνω από 150 εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τους τελευταίους δύο μήνες στη χώρα. Εγώ σας λέω ότι κάθε μέρα έχουμε πάνω από 150 τέτοιου τύπου εκδηλώσεις συνωστισμού σε κλειστό χώρο, μέσα στο Μετρό» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «αυτό το ρίσκο είναι ένα ρίσκο το οποίο το δεχθήκατε και το αναλάβατε εν πλήρει επιγνώσει των συνεπειών. Σταματήστε, λοιπόν, να πετάτε τις ευθύνες αλλού και αναλάβετε επιτέλους τις δικές σας μεγάλες ευθύνες, γιατί κυβερνάτε», θέλοντας να μεταφέρει στην απέναντι πλευρά τη δική του δήλωση σύμφωνα με την οποία δέχεται το ρίσκο για τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια.

Επανέλαβε όμως και τη θέση του σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να νομοθετεί. Και ουσιαστικά να ανασταλεί η λειτουργία της Βουλή εκτός των θεμάτων που αφορούν στην πανδημία.

«Επιτέλους σοβαρευτείτε, διότι η χώρα περνάει μια πολύ κρίσιμη καμπή» είπε προσθέτοντας πως «ειλικρινά πιστεύω ότι το τελευταίο που θα μπορούσατε να κάνετε σήμερα είναι όχι να συνεχίσετε να νομοθετείτε σαν να μην συμβαίνει τίποτα, αλλά να αντιληφθείτε ότι σε αυτή την κρίσιμη καμπή αντί να διχάζετε και να επιτίθεστε στους πολιτικούς σας αντιπάλους, αντί να πολώνετε, αντί να νομοθετείτε προκλητικά νομοθετήματα που δικαίως βρίσκουν σύσσωμα αντίθετη την αντιπολίτευση, να ζητήσετε με δική σας ευθύνη ένα πολιτικό μορατόριουμ μέχρι να βγει η χώρα από αυτή την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται, τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα. Να καθίσουμε όλοι μαζί να δούμε έστω και τώρα και έτσι όπως τα κάνατε, πώς συμμαζεύεται η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, πώς μπορούμε να σώσουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη»

Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να θέτει στην κυβέρνηση ένα εκβιαστικό επιχείρημα που λέει «σταματήστε να νομοθετείτε για να σταματήσουμε να διοργανώνουμε συλλαλητήρια εν μέσω της πανδημίας». Γιατί όμως ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την αναστολή εργασιών της Βουλής; Πόσο συνδέεται αυτή η τακτική με την προανακριτική για τον Ν. Παππά που βρίσκεται προ των πυλών μετά την κατάθεση της σχετικής πρότασης από τους βουλευτές της Ν.Δ. Πρότασης που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια εφόσον η Βουλή λειτουργεί κανονικά χωρίς αναστολή εργασιών;

Είναι δεδομένο ότι στον ΣΥΡΙΖΑ η ηγετική ομάδα δεν επιθυμεί να βρεθεί ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα αντιμέτωπος με τα όσα κατηγορείται και περιγράφονται στη δικογραφία που έφτασε στη Βουλή. Άλλωστε το έχει αποσαφηνίσει από τη στιγμή που οι καταγγελίες του Χρήστου Καλογρίτσα είδαν το φως της δημοσιότητας το περασμένο καλοκαίρι καλώντας τα στελέχη του κόμματός του, από τότε να βρεθούν, δίπλα σε κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης. Προσθέτοντας πως δεν χτυπούν οι πολιτικοί αντίπαλοι στελέχη αλλά συνολικά το κόμμα.

Σε κάθε περίπτωση η στάση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ εγείρει ερωτήματα. Κουνώντας διαρκώς το δάχτυλο την ώρα της μάχης για την ίδια τη χώρα συσπειρώνει μεν το 3% χάνοντας όμως την ουσία που η πλειοψηφία των πολιτών παρά την κούραση, την αγανάκτηση και τον θυμό επιθυμεί. Την αντιμετώπιση της πανδημίας, το άνοιγμα της οικονομίας και την επαναφορά της κανονικότητας.