7ος χρόνος, ημέρα 2056η
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021

Η παρουσίαση της ψηφιακής κάρτας εργασίας - Βίντεο

Η παρουσίαση της ψηφιακής κάρτας εργασίας - Βίντεο

Τα οφέλη από τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας που θα μπει στη ζωή εργαζομένων συνοψίζει βίντεο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με αφορμή το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή. 

Όπως αναφέρει, με την χρήση της ψηφιακής κάρτας μπαίνουν εγγυήσεις για την τήρηση του ωραρίου των εργαζομένων και την πληρωμή των υπερωριών ενώ στη συνέχεια εξηγεί πως θα λειτουργεί.

O εργαζόμενος θα «χτυπάει» κάρτα ή θα δηλώνει σε ειδική εφαρμογή στο κινητό'ο την έναρξη και τη λήξη εργασίας ώστε να γίνεται σε πραγματικό χρόνο κοινοποίηση σε κεντρικό μηχανισμό στο υπουργείο ενώ οι υπερωρίες θα καταγράφονται.

Επίσης, η Επιθεώρηση Εργασίας αναβαθμίζεται σε ανεξάρτητη Αρχή για διαφανείς και αποτελεσματικούς ελέγχους.

Στην παρουσίαση αναφέρονται και οι αυστηρές ποινές ύψους 10.500 ευρώ στους εργοδότες που δεν προχωρήσουν στην ενεργοποίηση της κάρτας για κάθε εργαζόμενο.

Σύμφωνα με το υπουργείο η κάρτα είναι ένα ηλεκτρονικό εργαλείο επανάσταση που:

- χτυπάει τη μαύρη υποδηλωμένη εργασίας και την εισφοροδιαφυγή 

- θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

-  εφαρμογή του θα αρχίσει σταδιακά από τις μεγάλες επιχειρήσεις 

- μειώνει τη γραφειοκρατία

Δείτε το βίντεο:

Νωρίτερα, τον τρόπο λειτουργίας της ψηφιακής κάρτας παρουσίασαν σήμερα οι Κ.Χατζηδάκης και Κυρ. Πιερρακάκης μετά από συνάντηση που είχαν για το θέμα. Η εφαρμογή της θα ξεκινήσει από μεγάλες επιχειρήσεις που ήδη χρησιμοποιούν συστήματα ωρομέτρησης για τους εργαζόμενους, συνήθως ηλεκτρονικά, και θα επεκταθεί σταδιακά σε όλη την αγορά.