Η ΟΛΜΕ κλείνει τα σχολεία για να μείνουν... ανοιχτά

Η ΟΛΜΕ κλείνει τα σχολεία για να μείνουν... ανοιχτά

Με μια στάση εργασίας που θα κλείσει τα σχολεία μετά τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας 10 Ιανουαρίου η ΟΛΜΕ δηλώνει πως οι καθηγητές «είναι οι τελευταίοι που επιθυμούν κλειστά σχολεία». Για πολλοστή φορά οι συνδικαλιστές, εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, επιχειρούν να δημιουργήσουν ζήτημα, υποστηρίζοντας πως η υπουργός Παιδείας δεν έκανε δεκτά τα αιτήματά τους, ένα εκ των οποίων είναι και τα δωρεάν rapid test για τους... ανεμβολίαστους.

Η απόφαση ελήφθη μετά από συνάντηση που είχαν όπως αναφέρουν, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Υποστηρίζουν πως έγιναν δεκτοί για... επικοινωνιακούς λόγους και ότι δεν υπήρξε καμία θετική ανταπόκριση και στις προτάσεις τους που είναι μεταξύ άλλων:

Η αραίωση των πολυπληθών τμημάτων

Η πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας

Η δωρεάν διάθεση rapid τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους με ευθύνη του ΕΟΔΥ

Η προστασία των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ

Η αποσυμφόρηση στα σχολικά λεωφορεία και γενικά στα ΜΜΜ, με τα οποία μετακινούνται δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες

Η δωρεάν χορήγηση του απαραίτητου υγειονομικού υλικού (μάσκες υψηλής προστασίας και αντισηπτικά).

Η εμμονή, ως προς τη δωρεάν διάθεση τεστ στους ανεμβολίαστους, την ώρα που η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών έχει σπεύσει να λάβει μέρος στην προσπάθεια εμβολιασμού του πληθυσμού, αλλά και η αναφορά στα Μέσα Μαζικής μεταφοράς προκαλεί ερωτήματα. Συνολικά δε η υιοθέτηση των αιτημάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει πως στόχος είναι η δημιουργία συνθηκών αντιπαράθεσης με το υπουργείο.

Το ίδιο συμβαίνει από την αρχή της πανδημίας, όταν τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών αντιδρούσαν μέχρι και στην τηλεκπαίδευση. Αρκεί να σημειωθεί πως το 2020 ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι «για λόγους ασφαλείας, επιμένουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία φυσική παρουσία στο σχολείο, ούτε εκπαιδευτικών ούτε μαθητών, για εργασίες που μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως».

Πρόσφατα όμως «αποφάσισαν» να βάλουν τέλος στην εξ αποστάσεως διδασκαλία των εκπαιδευτικών προς τους μαθητές και «να διενεργείται αποκλειστικά από τον χώρο των σχολείων με εξοπλισμό που θα παράσχει η υπηρεσία, έχει ήδη αποφασίσει η Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ». Υπενθυμίζεται ακόμη και η προσπάθεια να απεργήσουν οι εκπαιδευτικοί που ελάμβαναν μέρος στη διαδικασία των πανελλήνιων εξετάσεων.

Κυρίαρχο όμως στοιχείο των κινητοποιήσεων που οι συνδικαλιστές του χώρου επιδιώκουν είναι να μην προχωρήσει η αξιολόγηση, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμη και μεταξύ των ίδιων των εκπαιδευτικών που σημειωτέον έχουν εκδηλώσει σε μεγάλο ποσοστό την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν σε αυτή.

Το ζήτημα όμως είναι ότι οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι δηλώνουν από την αρχή της πανδημίας πως τάσσονται υπέρ των ανοικτών σχολείων, λειτουργούν όμως με τον τρόπο τους προς την αντίθετη κατεύθυνση αφού επί της ουσίας η απεργία, αν τύχει της ανάλογης συμμετοχής, είναι αυτή που τα κλείνει. Όπως και οι καταλήψεις που ήδη σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα.