ΓΔ: 827,06 2,04 (0,25 %)

Τζίρος: 49,44 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1954η
Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 827,06 2,04 (0,25 %)

Τζίρος: 49,44 εκατ. €   RT

Η «ντρίπλα» για να έρθουν νωρίτερα οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης

Η «ντρίπλα» για να έρθουν νωρίτερα οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης

Η τελική λίστα των προγραμμάτων που θα ενσωματωθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν -και τα οποία σε ποσοστό που ξεπερνά το 70% θα αποτελούν προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη- δεν πρόκειται να λάβει το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από τον Απρίλιο.

Όσο για τις πρώτες εκταμιεύσεις μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, θα γίνουν το νωρίτερο από το τέλος Ιουλίου και μετά. Το ερώτημα λοιπόν είναι «μπορούμε να περιμένουμε τόσο πολύ; Γίνεται να κερδίσει χρόνο η ελληνική πλευρά ώστε το χρήμα να πέσει στην αγορά τώρα που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη, τώρα που η ύφεση συνεχίζει να πλήττει τη χώρα;

Η απάντηση υπάρχει και περιλαμβάνει ανάληψη «λελογισμένου ρίσκου». Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει έτοιμη λίστα με έργα και δράσεις για χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους. Κοινός παρονομαστής, το γεγονός ότι αυτά τα έργα μπορούν να ενσωματωθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης καθώς πληρούν τις σχετικές ρήτρες: πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακή σύγκλιση κλπ.

Η διαδικασία είναι η εξής: Εκδίδονται νέα ομόλογα που προστίθενται στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, τα τελευταία αξιοποιούνται για τη χρηματοδότηση αυτών των έργων, το χρήμα ξεκινάει να πέφτει στην αγορά και όταν από το δεύτερο εξάμηνο αρχίσουν να δίδονται οι σχετικές εγκρίσεις, η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει προχωρήσει στα λεγόμενα milestones κάτι που σημαίνει ότι διευκολύνεται και η εκταμίευση των σχετικών πόρων. Ποια θα είναι τα έργα που θα μπουν στις πρώτες θέσεις της λίστας;

Έρχονται άμεσα τα κουπόνια (voucher) για μαθητές και φοιτητές προκειμένου αυτοί να αγοράσουν laptops και tablets. Με 200 ευρώ θα επιδοτηθεί το κάθε παιδί αρκεί να πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια από την οικογένεια. Προϋπολογισμός: 100 εκατ. ευρώ. Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση προγραμμάτων επιδοτούμενης κατάρτισης εργαζομένων αλλά και επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να διασωθούν οι θέσεις εργασίας. Αυτό και αν είναι πρόγραμμα που συνδέεται με τους σκοπούς του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς η απασχόληση και η διασφάλισή της, είναι η νούμερο ένα ανησυχία για τη μετά κορονοϊό εποχή.

Από κοντά και το πρόγραμμα Εξοικονομώ. Με τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, το πρόγραμμα έγινε τόσο ελκυστικό που μέσα σε λιγότερες από 3-4 ώρες (αν προστεθούν οι διαδικασίες που έτρεξαν για όλες τις περιφέρειες της χώρας) απορροφήθηκαν πάνω από 800 εκατ. ευρώ. Χρήματα που μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών (θα τρέξει μέσα στον Μάρτιο) θα πέσουν στην πραγματική αγορά. Με κάποιες τροποποιήσεις και βελτιώσεις, θα έρθει μέχρι το καλοκαίρι και η επόμενη φάση του Εξοικονομώ καθώς και η οικονομία τονώνεται σε πανελλαδικό επίπεδο, και οι στόχοι της πράσινης ανάκαμψης επιτυγχάνονται και το χρήμα πέφτει άμεσα στην αγορά.

Στο ταμείο ανάκαμψης, θα μπουν και έργα που συνδέονται με την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας: ψηφιακοί μετρητές, υπογειοποιήσεις, διασυνδέσεις νησιών. Προφανώς, δε θα χρηματοδοτηθεί το σύνολο των τεράστιων επενδύσεων που απαιτούνται, ωστόσο θα γίνει μια αρχή. Με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών που παραμένουν χωρίς την απαιτούμενη επενδυτική υποστήριξη επί χρόνια.