7ος χρόνος, ημέρα 2150η
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Ισραήλ: Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer

Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer

Η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του κορονοϊού μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer-BioNTech σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές, όπως διαπίστωσαν Ισραηλινοί επιστήμονες, στη πρώτη μελέτη του είδους με πραγματικά δεδομένα.

Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και ο οργανισμός υγειονομικής περίθαλψης Clalit μελέτησαν τα δεδομένα από 150 Ισραηλινούς που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό παρότι είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί και βρήκαν ότι το στέλεχος της Νοτίου Αφρικής ήταν το κυρίαρχο.

Αν και ο αριθμός τέτοιων μολύνσεων μεταξύ των εμβολιασμένων ήταν σχετικά μικρός, τα ευρήματα έδειξαν ότι αυτή η παραλλαγή ήταν πολύ πιο επιτυχής στο να ξεπεράσει την άμυνα των εμβολιασμένων ατόμων από άλλα στελέχη.

"Με βάση τα πρότυπα του γενικού πληθυσμού, θα περιμέναμε μόνο μία περίπτωση της παραλλαγής της Νότιας Αφρικής, αλλά είδαμε οκτώ", δήλωσε ο καθηγητής Αντι Στερν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας, στους The Times of Israel.

"Μπορούμε να πούμε ότι το εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί ακριβώς το ποσό", είπε.

Ο Στερν είπε ότι η παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής παραμένει ασυνήθιστη στον εμβολιασμένο πληθυσμό και ότι η μελέτη δεν δείχνει με ακρίβεια το επίπεδο προστασίας έναντι της παραλλαγής, επειδή ο επιπολασμός του στελέχους στο Ισραήλ είναι πολύ χαμηλός - περίπου το 1% όλων των περιπτώσεων.