Η Ναόμι Οσάκα αποσύρθηκε από το Roland Garros πριν την αποκλείσουν...

Η Ναόμι Οσάκα αποσύρθηκε από το Roland Garros πριν την αποκλείσουν...

Η αποφυγή του ανεπιθύμητου άγχους και η ψυχική ηρεμία της αποδείχθηκαν σημαντικότεροι στόχοι από ένα πέμπτο τρόπαιο σε τουρνουά Γκραν Σλαμ. Αργά το βράδυ της Δευτέρας (31/5), η Ναόμι Οσάκα ανακοίνωσε πως αποχωρεί από το φετινό Roland Garros, μία μέρα μετά το πρόστιμο 15.000 δολαρίων για άρνηση να μιλήσει στον Τύπο... Η 23χρονη τενίστρια και Νο2 στην παγκόσμια κατάταξη δεν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά τη νίκη της στον 1ο γύρο επί της Ρουμάνας Πατρίσια Μαρία Τιγκ, τιμωρήθηκε με το πρόστιμο και απειλήθηκε μέχρι και με αποκλεισμό...

Η ίδια, ωστόσο, ενώ είχε επιλέξει να μην μιλά στις συνεντεύξεις Τύπου, ως διαμαρτυρία για την έλλειψη προσοχής στην ψυχική υγεία των αθλητών, αποφάσισε να αποχωρήσει οικειοθελώς. Με μήνυμα στα social media, εξήγησε ότι «το καλύτερο που μπορώ να κάνω είναι να αποσυρθώ, ώστε να μην είμαι περισπασμός και όλοι να επικεντρωθούν στο τένις που παίζεται στο Παρίσι...». Μάλιστα, επανέλαβε πως «από το US Open του 2018 κι έπειτα πάλεψα για μεγάλα διαστήματα με την κατάθλιψη, πέρασα δύσκολα και όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι φοράω συχνά τα ακουστικά μου γιατί με βοηθούν να αντιμετωπίσω το άγχος μου».

Η Οσάκα ξεκαθάρισε πως «οι δημοσιογράφοι ήταν πάντα ευγενικοί μαζί μου και απολογούμαι για όσους πίκρανα ή πλήγωσα με την απόφασή μου. Η αλήθεια είναι ότι δεν αισθάνομαι καλά να μιλώ δημόσια, με κυριεύει μεγάλο στρες πριν έρθω σε επαφή με τα media και στο Παρίσι ένιωσα ευάλωτη και γι’ αυτό επέλεξα να αποφύγω τις δηλώσεις...». Καταλήγοντας αποκάλυψε πως «θα μείνω για λίγο καιρό μακριά από τα κορτ και όταν έρθει η κατάλληλη ώρα θα συζητήσω το πρόβλημα, ώστε να βρεθούν λύσεις και να βελτιωθεί η κατάσταση για τους αθλητές, τα Μ.Μ.Ε. και τους οπαδούς».

Η 23χρονη είχε ανακοινώσει προ ημερών ότι δεν θα κάνει δηλώσεις εκτιμώντας πως οι επαναλαμβανόμενες συνεντεύξεις Τύπου είναι μία επιπλέον πίεση στους ώμους τους. Ο επίσημος λογαριασμός του Ρολάν Γκαρός στο Twitter δημοσίευσε αλλά στη συνέχεια διέγραψε μία ανάρτηση με άλλους τενίστες να μιλούν μπροστά σε μικρόφωνα και λεζάντα: «Εκείνοι κατανοούν τις υποχρεώσεις τους...». Πολλοί κατηγορούν την Οσάκα πως θέλει να στρέψει αλλού την προσοχή, λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης που έχει στον εαυτό της στη χωμάτινη επιφάνεια.

Η Ας Μπάρτι στήριξε την απόφαση της Οσάκα και επίσης δεν μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου μετά την προ ημερών προπόνησή της με την Γιαπωνέζα στη γαλλική πρωτεύουσα. Στο πλάι της Οσάκα στέκονται και αθλητές από άλλα σπορ, όπως η Βρετανίδα σπρίντερ Ντίνα Ασερ – Σμιθ και ο πρώην πρωταθλητής της Formula – 1, Νίκο Ρόσμπεργκ. Αντίθετα, Ράφα Ναδάλ, Ιγκα Σφίοντεκ και Κέι Νισικόρι ήταν ανάμεσα σε τενίστες που επισήμαναν ότι οι δηλώσεις είναι μέσα στις υποχρεώσεις τους.

Σε όλο αυτό το κλίμα που επισκιάζει ελαφρώς τους αγώνες στο Παρίσι, η Μαρία Σάκκαρη θα αρχίσει την Τρίτη τις προσπάθειές της στο Γαλλικό Οπεν. Η Ελληνίδα τενίστρια, Νο18 στην παγκόσμια κατάταξη, θα αντιμετωπίσει την Καταρίνα Ζαβάτσκα, η οποία έφτασε στο κυρίως ταμπλό μέσω των προκριματικών. Αυτή θα είναι η πρώτη αναμέτρηση της με την 21 ετών αθλήτρια από την Ουκρανία. Στην καριέρα της σε Γκραν Σλαμ, η Σάκκαρη μετρά 26 νίκες και 20 νίκες και στο Roland Garros έχει φτάσει δύο φορές (2018 και 2020) στους «32». Κορυφαίες επιδόσεις της παραμένουν οι περσινές προκρίσεις στους «16» του Οπεν Αυστραλίας και του US Open.