Η Μονή Δαφνίου έχει ζημιές από τον σεισμό

Η Μονή Δαφνίου έχει ζημιές από τον σεισμό

Της Αγγελικής Κώττη

Προβλήματα στη Μονή Δαφνίου παρουσιάστηκαν από τον σημερινό μεγάλο σεισμό, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού όπου σημειώθηκε κατακρήμνιση του ανατολικού τμήματος στον βόρειο εξωτερικό περίβολο. Αυτοψία έγινε στο Καθολικό και υπάρχουν προβλήματα μόνον στους σοβάδες. Δυστυχώς, όπως φάνηκε μετά την αυτοψία, διαπιστώθηκε και πτώση ψηφίδων. Το μνημείο θα παραμείνει κλειστό αύριο Σάββατο, 20 Ιουλίου, προκειμένου να επιληφθεί του θέματος το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας

Η Μονή Δαφνίου είχε πληγεί ιδιαίτερα και από τον σεισμό του  1999, καθώς βρίσκεται πάνω στο ρήγμα. Μάλιστα, η σημερινή υπουργός και τότε γενική γραμματέας, κατά τη στιγμή της αυτοψίας έγινε μάρτυρας μαζί με μηχανικούς και αρχαιολόγους των αποτελεσμάτων ενός μετασεισμού, όταν η γη άνοιξε μπροστά στα μάτια της.

Η Μονή Δαφνίου είναι το σημαντικότερο βυζαντινό μνημείο που διαθέτει η Αττική. Το πρώτο της κτιριακό συγκρότημα οικοδομήθηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. Τα μνημεία που σώζονται σήμερα ανήκουν στη δεύτερη φάση, του τέλους του 11ου αιώνα. Το εσωτερικό του ναού είναι κατάκοσμο με θαυμάσια ψηφιδωτά που χρονολογούνται στο τέλος του 11ου αιώνα. Πρόκειται για μοναδικά έργα τέχνης, εξαίσια δείγματα του κλασικού ιδεαλισμού της Μεσοβυζαντινής περιόδου

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ελάχιστα λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση ήταν έτοιμες να αντιμετωπίσουν την έκτακτη κατάσταση. Με ευθύνη των Γενικών Διευθυντριών Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων συγκεντρώνονται οι αναφορές για την καταγραφή των τυχόν ζημιών.

Μία πρώτη εικόνα, σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, έχει ως ακολούθως:

Η Υπουργός Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, πραγματοποίησε σύντομη αυτοψία στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ενημερώθηκε από την Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και από τους Προϊσταμένους των Συλλογών ότι δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα στα εκθέματα του Μουσείου. Σημειώθηκαν μόνον περιορισμένης τάξεως μετακινήσεις μικροαντικειμένων εντός των προθηκών. Κάποια, πιθανώς επιφανειακά προβλήματα παρατηρήθηκαν -στους σοβάδες- στο κτίριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Οι μηχανικοί του Υπουργείου έχουν επιληφθεί σχετικά.

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πανικόβλητος επισκέπτης φαίνεται ότι χτύπησε άθελα του με τον αγκώνα του επισκέπτρια σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, το οποίο έφτασε αμέσως στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη μέριμνα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Διευθύντριας του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, παρά μόνον μικρές μετακινήσεις μικρών αντικειμένων και πτώσεις νομισμάτων. Κάποια προβλήματα παρατηρήθηκαν στο κτίριο της Δουκίσσης Πλακεντίας. Οι μηχανικοί του Υπουργείου έχουν επιληφθεί σχετικά. Δεν υπάρχουν προβλήματα στο Επιγραφικό, στο Νομισματικό Μουσείο, καθώς και στο Μουσείο Ακροπόλεως. Τα ανωτέρω μουσεία θα παραμείνουν κλειστά για το υπόλοιπο του ωραρίου για λόγους πρόληψης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Εφόρου Αρχαιοτήτων πόλης Αθηνών Ελένης Μπάνου, στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Μικρό πρόβλημα καταγράφηκε στην ανακαινισμένη Στοά του Αττάλου. Στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Ελευσίνας δεν φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα.

Μηχανικοί της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων πραγματοποιούν αυτοψίες στα κτίρια που στεγάζονται υπηρεσίες του Υπουργείου για την καταγραφή τυχόν ζημιών.